Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Universiteits- en hogeschoolsecretaris Geke van Velzen vertrekt

Dirk Wolthekker,
13 januari 2016 - 13:41

Universiteits- en hogeschoolsecretaris Geke van Velzen verlaat op korte termijn de UvA en HvA. Per 1 februari zal ze haar taken neerleggen als universiteitssecretaris, haar taken als hogeschoolsecretaris zal ze blijven vervullen tot het aantreden van nieuwe collegeleden komend voorjaar.

Dat staat in een mail die gisteren is verzonden aan bestuurders van UvA en HvA. Aan Folia is de mail telefonisch voorgelezen. Over de reden van haar vertrek is niet meer meegedeeld dan dat zij al bij haar benoeming zou hebben aangegeven  dat ze op een zeker moment met man en gezin ‘naar het buitenland’ wilde vertrekken. Nu er een omvangrijke wisseling van de wacht voor de deur staat bij het CvB, zou er volgens Van Velzen sprake zijn van ‘een natuurlijk moment’ om te vertrekken.

 

Politieke benoeming

Geke van Velzen (1977) trad in de zomer van 2012 aan als hogeschoolsecretaris, nadat ze eerder consultant was geweest en lid van de gemeenteraad van Amsterdam. In die laatste functie maakte ze een flinke uitglijder door het eerste kabinet-Rutte – waaraan de PVV gedoogsteun gaf – in een raadsvergadering Bruin-I te noemen.

 

Van Velzen (PvdA) stond te boek als een van de talentvolle ‘leerlingen’ van voormalig PvdA-leider Wouter Bos. Haar komst naar de HvA in de zomer van 2012 werd door velen beschouwd als een politieke benoeming. De HvA stond toen nog onder leiding van de huidige PvdA-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker en de UvA stond net onder leiding van Louise Gunning (PvdA)

 

Dubbelfunctie

In januari 2015 vertrok de toenmalige universiteitssecretaris Mieke Zaanen naar de Koninklijke Nederlandsche Akademie van Wetenschappen. Op voorspraak van Gunning werd Van Velzen toen ook universiteitssecretaris, waarmee ze dus feitelijk een zware dubbelfunctie kreeg, waar ze nu al weer mee ophoudt. 

 

Het is niet duidelijk wie de taken van Van Velzen per 1 februari zal overnemen. Wel heeft de UvA in een persverklaring laten weten dat gezien de omvang van het takenpakket er voor is gekozen de functie van secretaris UvA en HvA te splitsen.

 

Van Velzen is zelf niet bereikbaar voor commentaar.