Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

ISO en studentenraden sturen brandbrief over masterselectie

Willem van Ewijk,
13 januari 2016 - 11:33

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de universitaire studentenraden maken zich zorgen over de toenemende selectie bij masteropleidingen. Samen trekken ze aan de bel bij universiteitenkoepel VSNU en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het ISO en de studentenraden vrezen dat het masteronderwijs haar toegankelijkheid verliest.

Zelf kan ISO-voorzitter Linde de Nie de oplossing ook niet op een presenteerblaadje aanbieden. ‘Maar ik heb dan ook niet een heel ambtenarenapparaat zoals de minister,’ zegt ze. De Nie stuurde samen met alle universitaire studentenraden een brandbrief aan de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de minister van Onderwijs over het plan van universiteiten om strenger te selecteren voor master opleidingen.

 

In september werd bekend dat verschillende universiteiten van plan zijn om strengere eisen te stellen aan studenten die van een bacheloropleiding doorstromen naar een masteropleidingen. Rotterdam is het verst gevorderd in haar plannen. Daar kan een student gemiddelde lager dan een 7 niet meer beginnen aan een master. De UvA zegt ook strenger te willen selecteren. Maar dat zal de universiteit niet ‘uitsluitend doen op basis van cijfers’, maar ook op basis ‘van andere inhoudelijke kwalificaties’.

‘Stel bijvoorbeeld een limiet aan het aantal masteropleidingen per universiteit waar geselecteerd mag worden’

Willekeur
ISO en studentenraden zijn bezorgd dat er een wedloop zal plaatsvinden waar de studenten de dupe van worden. ‘Onze grootste zorg is dat universiteiten naar elkaar gaan kijken en selectie gaan toepassen omdat andere universiteiten dat ook doen,’ aldus De Nie.

 

Studenten kunnen, hoewel ze een bacheloropleiding met een voldoende hebben afgerond, minder makkelijk aan een master beginnen. Eerder uitte Xandra Hoek, voorzitter van de Amsterdamse studentenvakbond Asva al vergelijkbare zorgen: ‘Veel universiteiten voeren de masterselectie momenteel in sneltreinvaart in. Daardoor vrees ik dat de universiteit die het als laatste in wil voeren het vanwege de toegankelijkheid van het onderwijs niet meer in mag voeren en dus het afvoerputje wordt.’

 

Early warning

ISO en studentenraden vragen de minister nu om met een oplossing te komen zodat zesjesstudenten toch kunnen doorstromen naar een master. Alhoewel ze erkent dat er meer onderzoek naar moet worden gedaan doet De Nie alvast een suggestie: ‘Stel bijvoorbeeld een limiet aan het aantal masteropleidingen per universiteit waar geselecteerd mag worden.’

 

VSNU-voorzitter Karl Dittrich reageert op de brief in de Volkskrant. Hij zegt dat hij het als een ‘early warning’ beschouwt. Minister Bussemaker van Onderwijs laat weten dat ze ‘zeer alert’ is op de gevolgen van de maatregel. ‘Als dit de toegankelijkheid vermindert of als de selectie nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van de opleidingen, zal ik niet aarzelen om in te grijpen,’ aldus de minister in de Volkskrant.