Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

AMC'er krijgt twee miljoen euro voor onderzoek naar aderverkalking

Steffi Weber,
9 januari 2016 - 10:54
Deel op

AMC-hoogleraar Esther Lutgens heeft van de European Reseach Council twee miljoen euro subsidie gekregen voor haar onderzoek naar de rol van ontstekingscellen bij aderverkalking. De beurs is bedoeld voor getalenteerde onderzoekers die zo de kans krijgen om zich internationaal te onderscheiden.

Bij aderverkalking, de meest voorkomende oorzaak van hart- en vaatziekten, treedt een ontstekingsreactie op in de grote slagaders. Volgens Lutgens, werkzaam bij de afdeling medische biochemie, biedt  het ingrijpen op het ontstekingsproces nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van hart- en vaatziekten, momenteel de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

 

Het vetgehalte in het bloed speelt een belangrijke rol bij aderverkalking. De meeste behandelingen zijn daarom gericht op het verlagen van dat lipidegehalte. Maar het risico op hart- en vaatziekten neemt met dit soort behandelingen volgens het AMC 'slechts' met 25 procent af. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar nieuwe vormen van therapieën.

 

Specifieke afweercellen

Lutgens onderzoekt de rol van een specifieke afweercel, de zogeheten macrofaag, bij de ontstekingsreactie. De AMC-onderzoekster had al eerder aangetoond dat een bepaalde signaalroute in deze cel belangrijk is bij het optreden van deze ontstekingen. Ze wil het geld gebruiken om het ontstekingsproces verder te ontrafelen en het effect te bestuderen van nieuwe geneesmiddelen die mogelijk ingrijpen op de signaalroute.

 

'Ik had niet op de beurs gerekend,' zegt Lutgens in een reactie, 'want de competitie is heel erg groot, maar dit is natuurlijk geweldig. Het is heel fijn dat ik nu kan doen wat ik van plan was.' Lutgens werkt in haar onderzoek samen met drie andere onderzoekers en wil in de tweede helft van 2016 van start gaan. Het onderzoek duurt naar verwachting vijf jaar.