Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Folia
actueel

Fusie AMC-VUmc stap dichterbij; decaan VUmc wordt FMG-decaan

Dirk Wolthekker,
6 januari 2016 - 11:48

De fusie tussen het AMC en het VU medisch centrum (VUmc) is een stap dichterbij doordat het VUmc op 1 januari is losgekoppeld van de VU. Vooruitlopend op de voorgenomen fusie komt Hans Brug, nu nog decaan van de Faculteit der Geneeskunde van VUmc naar de UvA. Hij wordt decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

In een persverklaring laat VUmc weten dat de juridische splitsing tussen VU en VUmc ‘een historisch moment’ is in de geschiedenis van de VU en het VUmc, die jarenlang innig verbonden zijn geweest in een gezamenlijke stichting. Nu dat niet meer het geval is kan VUmc als zelfstandige gesprekpartner van het AMC verder gaan met de fusiebesprekingen. Die lopen al jaren, maar liepen onder meer vertraging op doordat VUmc in een gezamenlijke stichting zat met de VU. De volgende hobbel is de goedkeuring voor de fusie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die stak eerder een spaak in het wiel juist vanwege de VU-VUmc-constructie. Wanneer de goedkeuring van de NZa komt is vooralsnog onbekend, zo laat een woordvoerder van NZa weten.

Foto: VUmc
Aankomend FMG-decaan Hans Brug

Hans Brug

De raad van bestuur van VUmc bestaat momenteel uit drie personen onder voorzitterschap van Wouter Bos. Hij wordt gesecondeerd door twee collega-bestuurders, namelijk Chris Polman (vicevoorzitter) en Hans Brug, decaan van de geneeskundefaculteit. Het AMC heeft ook drie leden in de raad van bestuur: Marcel Levi, voorzitter en tevens decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de UvA; vicevoorzitter Maas Jan Heineman en Frida van den Maagdenberg.

 

Wie van hen precies in de gezamenlijke raad van bestuur zal komen is niet helemaal bekend. Zowel Levi als Bos hebben de ambitie om voorzitter te worden. Levi wordt in ieder geval ook decaan van de Faculteit der Geneeskunde en Bos niet, al was het maar omdat Bos geen medicus is en Levi wel. Wie er in elk geval niet in de nieuwe raad van bestuur van AMC-VUmc komt is Hans Brug: hij wordt decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de UvA.

 

Voedingswetenschapper

Aan de komst van Hans Brug (1963) is, anders dan bij voorgaande decaanbenoemingen, een uitgebreid medezeggenschapstraject voorafgegaan en daarom mag worden verondersteld dat Brug over brede steun binnen de faculteit beschikt. Dat wordt bevestigd door diverse bronnen binnen de faculteit.

 

Voor een decaan van de FMG heeft hij een bijzondere achtergrond: hij studeerde humane voeding in Wageningen en promoveerde in de gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Aanvankelijk was hij in diverse functies werkzaam bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit. Sinds 2007 is hij werkzaam bij het VUmc, vanaf 2008 tot maart van dit jaar als vicedecaan. Sinds maart 2015 is hij decaan van VUmc.

 

Brug blogt veel over voeding, diëtetiek en diabetes. Wanneer Brug precies naar de UvA komt is niet bekend, omdat het (mede) afhankelijk is van het moment waarop NZa het groene licht voor de fusie van AMC en VUmc geeft.

 

Diverse bestuurders van de UvA en leden van de medezeggenschapsorganen bevestigen de komst van Brug. Zelf geeft Brug geen commentaar.