Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Minister bereidt collegegeldvrij besturen voor

Henk Strikkers,
3 december 2015 - 10:15

Studenten die fulltime een studentenorganisatie besturen, hoeven in de toekomst wellicht geen collegegeld meer te betalen. Dat liet minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gisterenavond doorschemeren bij een debat over de nota Op naar de nieuwe universiteit van Jasper van Dijk.

 

Al tijden bepleiten politici dat studenten die fulltime een studentenorganisatie besturen geholpen moeten worden. Zij zorgen namelijk voor een levendig academisch klimaat op universiteiten en hogescholen, maar betalen daar wel een prijskaartje voor: om in aanmerking te komen voor een bestuursbeurs moeten ze ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. Dat betekent dat ze collegegeld moeten betalen, terwijl ze geen gebruik maken van universitaire voorzieningen. Als ze niet ingeschreven staan, kunnen ze op dit moment niet lenen bij DUO en verliezen ze hun ov-reisrecht.

 

In combinatie met de invoering van het leenstelsel vrezen veel partijen ervoor dat verenigingen steeds moeilijker bestuurders kunnen vinden. CDA’er Michel Rog vroeg daarom nog eens aan de minister om collegegeldvrij besturen mogelijk te maken. ‘Voor studenten van wie de ouders niet zoveel kunnen bijdragen moet het mogelijk zijn een bestuursjaar te doen,’ zei Bussemaker. Of ze daarmee bedoelt dat enkel studenten die ook een aanvullende beurs krijgen in aanmerking komen voor collegegeldvrij besturen, wilde ze niet kwijt. Begin volgend jaar zal ze haar plannen in de Kamer bespreken.