Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Medezeggenschap stemt in met commissie D&D

27 november 2015 - 12:21

De Centrale Ondernemingsraad van de UvA (COR) heeft vanmorgen ingestemd met samenstelling en plan van aanpak van de Commissie democratisering & decentralisering. Daarmee kan de commissie met haar onderzoek beginnen.

Na de Maagdenhuisbezetting van dit voorjaar beloofde het College van Bestuur van UvA en HvA de actievoerders tegemoet te komen door een commissie in te stellen die onderzoek ging doen naar de staat van de democratie aan universiteit en hogeschool. Na een half jaar pratenDit gebeurde in de zogenoemde 'pre-commissie'.  en overleggen tussen vertegenwoordigers van de medezeggenschap en de actiegroepen, werd vorige week in de Muziekzaal van Crea een bont gezelschap aan kandidaat-ledenDe commissie staat onder leiding van Lisa Westerveld, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Nijmegen.  gepresenteerd. 

 

Vervolgens presenteerde de commissie een werkplan. Eerder gaf de Centrale Studentenraad, de vertegenwoordiging van UvA-studenten bij het College van Bestuur, al haar instemming. Met het fiat van de COR kan de commissie dan eindelijk met haar werk beginnen. 

 

Bezwaren 

De COR was het niet unaniem eens met het werkplan en de samenstelling van de commissie: drie van de dertien aanwezige COR-leden stemden tegen het voorstel. Iemand stemde blanco. Volgens tegenstanders beschikten niet alle leden over de benodigde expertise. 

 

Een ander bezwaar was dat nog niet bekend is hoe hoog het budget van de commissie zal zijn. Dat zullen de commissieleden later zelf nog vastleggen. Sommige leden van de COR waren huiverig om een 'blanco cheque' uit te schrijven. Verder benadrukten leden van de COR dat de vergaderingen van de commissie openbaar zouden moeten zijn om het geheel zo transparant mogelijk te maken. Dit zal de COR aan de commissie meegeven als advies.