Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Slechts één vrouw in sollicitatiecommissies voor CvB

Dirk Wolthekker,
17 november 2015 - 13:20

In de twee sollicitatiecommissies voor een nieuwe collegevoorzitter en een nieuwe rector magnificus van UvA en HvA bevindt zich slechts één vrouw, die in beide commissies zitting heeft. Het is een ongelukkige timing, nu net deze week de commissie democratisering & decentralisering wordt gepresenteerd. Die commissie gaat zich expliciet bezighouden met diversiteit op de UvA.

In elk van de commissies zitten - zoals eerder afgesproken – drie leden van de Raad van Toezicht. Dat zijn Atzo Nicolaï, Steven Lamberts en Monika Milz. Zij zitten alle drie in beide commissies. Ook oud-rechtendecaan en emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer zit in beide commissies. Zwemmer was enige tijd interim-decaan van tandheelkundefaculteit Acta en is ook interim-rector magnificus geweest. De andere leden verschillen per commissie.

Foto: Suzanne von Meyenfeldt`
Het enige vrouwelijke lid in beide commissies: Monika Milz

Afstemming

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat slechts één en dezelfde vrouw in de sollicitatiecommissies zit is niet helemaal duidelijk, maar het heeft vermoedelijk te maken met een tekort aan afstemming op decentraal niveau. Verschillende geledingen mochten onafhankelijk van elkaar één of meerdere kandidaten aandragen en dat blijken nu allemaal mannen te zijn. Nu maar één vrouw in de commissies zit mag worden aangenomen dat zij in elk geval bij alle gesprekken aanwezig zal zijn. Een scheve sekseverdeling kan gemakkelijk leiden tot teleurstelling bij uitgenodigde vrouwelijk kandidaten, zo is in het verleden gebleken.

 

Een aantal jaren geleden kwam econoom Edith Kuiper niet door een sollicitatie bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde. Volgens haar was dat veroorzaakt door een volledig mannelijke sollicitatiecommissie. Er kwam een proefproces, dat zij op inhoudelijke gronden verloor, maar het Hof vroeg zich wel af of er niet een ‘gender awareness training’ moest komen voor bestuur en staf van de UvA. Voor zover bekend is het daar nog niet van gekomen.

 

De samenstelling van de commissies is als volgt:

 

Sollicitatiecommissie collegevoorzitter:

Namens de RvT: Atzo NicolaïGisteren publiceerden we een groot interview met Atzo Nicolaï, de voorzitter van de Raad van Toezicht van UvA en HvA., Steven Lamberts en Monika Milz

Namens de decanen (UvA): Jaap Zwemmer

Namens de domeinvoorzitters (HvA): Willem Baumfalk

Namens de CSR (UvA): Yvo Greijdanus

Namens de COR (UvA): Radboud Winkels

Namens de CMR (HvA): Hamit Yücel en Willem Brouwer

 

Sollicitatiecommissie rector magnificus UvA:

Namens de RvT: Atzo Nicolaï, Steven Lamberts en Monika Milz

Namens de decanen (UvA): Jaap Zwemmer

Namens de domeinvoorzitters (HvA): Jean Tillie

Namens de CSR (UvA): Reimer van den Hoek

Namens de COR (UvA): Flip Lindo

Namens de CMR (HvA): Marco Kloek en Kees Post

 

De Raden van Toezicht van UvA en HvA hebben intussen beide sollicitatiecommissies officieel benoemd, dus het lijkt niet logisch dat er nog iets aan de samenstelling zal veranderen.

 

De vacatures voor de nieuwe collegevoorzitter en de nieuwe rector magnificus zijn gisteren online gezet nadat de medezeggenschapsorganen van UvA en HvA akkoord waren gegaan met de profielschetsen. Reageren kan tot 4 december via het internationale executive search bureau Egon Zehnder. Dit bureau verricht de eerste selectie van de sollicitanten en zal kandidaten vervolgens voorstellen aan de sollicitatiecommissies.