Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Gekraakt UvA-pand aan Oude Turfmarkt ontruimd

13 november 2015 - 09:16
Deel op

Het UvA-pand aan de Oude Turfmarkt dat eerder deze week gekraakt werd door leden van de actiegroep De Nieuwe Universiteit is vanochtend ontruimd door de ME. 

 

Volgens de politie waren er nog maar twee actievoerders in het pand op het moment van ontruimen. Daarvan is er een aangehouden, omdat hij zich niet kon legitimeren.

 

Joris van Wouden, een van de twee krakers, zegt dat ze het pand vrijwillig verlieten nadat ze voor de derde keer gesommeerd waren het pand te verlaten. De politie bevestigt dit.

 

Van Wouden noemt de ontruiming 'vreemd' en 'dubieus.' 'Het kraken van een leegstaand deel van een gebouw is een legitime vorm van actievoeren. Dit is niet de manier waarop je met actievoerders omgaat,' aldus Van Wouden. 

 

(Dit bericht loopt door onder de foto.)

Foto: Daniël Rommens
Directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Geesteswetenschappen, Gerard Nijsten, kon vanochtend weer in het pand aan de Oude Turfmarkt 147.
'De UvA zal merken hoe boos wij kunnen zijn.'

Van Wouden weet nog niet precies wat hij nu van de UvA verwacht. 'Misschien excuses voor de ontruiming. Ik lag gewoon lekker te slapen.' Van Wouden kondigt in een reactie verdere acties aan. 'De UvA zal merken hoe boos wij kunnen zijn.'

 

Yasha Lange, woordvoerder van de UvA, zegt dat de ontruiming rustig is verlopen. Hij hoopt dat medewerkers zo snel mogelijk weer in het pand kunnen om aan het werk te gaan.

 

Folia mocht de laatste dag van de bezetting een kijkje nemen in het pand en sprak met bezetter Joris van Wouden. In dit video-interview zei die niet te verwachten dat de UvA op korte termijn het pand zou laten ontruimen.