Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
UvA herkent zich niet in 'ontduiking flexwet'
actueel

UvA herkent zich niet in 'ontduiking flexwet'

12 november 2015 - 12:21

Universiteiten zouden de gloednieuwe flexwet ontduiken met zogenaamde knutselcontracten, zo bericht de Volkskrant vandaag. Onderzoekers zouden een vast contract met een lage werktijdfactor krijgen en daar bovenop een tijdelijk contract voor het leeuwendeel van hun werk. De UvA stelt dat het gaat om ‘incidentele gevallen’ en men niet beleidsmatig de nieuwe Wet Werk en Zekerheid ontduikt.

 

De Volkskrant meldt vandaag dat in ieder geval vijf universiteiten, waaronder de UvA, dergelijke constructies gebruiken. De zogenaamde knutselcontracten zijn één van de constructies die al meerdere jaren aan verschillende Nederlandse universiteiten worden gebruikt om medewerkers geen (groot) vast contract aan te hoeven bieden. De afname van vaste contracten wordt volgens de universiteiten veroorzaakt door de schommelende financiering, door wisselende studentenaantallen en onzekere overheidssubsidies.

 

Vertrouwenspersoon
UvA-woordvoerder Yasha Lange zegt zich ‘niet te herkennen in het beeld’ dat er op grote schaal nieuwe soorten flexibele contracten worden aangeboden. ‘Het lijkt te gaan om incidentele gevallen. We gaan dat nader bekijken.’ Ook wijst Lange naar de in juni ingestelde Vertrouwenspersoon Individuele Rechtspositie, Remko Koopman. Medewerkers die een tijdelijke aanstelling hebben en zich oneerlijk behandeld voelen, konden tot en met vorige maand naar Koopman stappen en hun contract of dossier voorleggen. Die zal aan de hand van zijn bevindingen binnenkort een bindend advies voorleggen aan het College van Bestuur.  

'We hebben het gevoel dat die contracten al lang bestonden, dus ook ver voor de nieuwe wet'

Ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) kan het verhaal van de Volkskrant niet bevestigen. 'Het is echt geen staand beleid om met dit soort contracten te werken,' zegt woordvoerder Bastiaan Verweij. Ook is er volgens hem binnen de VSNU nooit over gesproken om dit soort contracten te gebruiken als reactie op de Wet Werk en Zekerheid.

 

De VSNU heeft 'op grote schaal rondgevraagd' bij universiteiten en concludeerde dat het gaat om incidenten. 'De Volkskrant heeft het over tientallen contracten op 5000 medewerkers, dan gaat het dus om 1 procent of minder,' vertelt Verweij. 'Bovendien hebben we het gevoel dat die contracten al lang bestonden, dus ver voor de nieuwe wet en de cao-onderhandelingen. Het lijkt er dus absoluut niet op dat die contracten bedoeld zijn om de nieuwe wet te omzeilen.'

website loading