Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Andres Nieto Porras (cc, via Flickr)
actueel

UvA-student wil met petitie dubbele achternamen mogelijk maken

Henk Strikkers,
11 november 2015 - 13:40

‘Een kind is van twee mensen, dus dan is het eigenlijk ook heel logisch dat het twee achternamen krijgt, niet?’ Laura Kraak (25), student van de interfacultaire lerarenopleiding van de UvA, is ervan overtuigd dat het haar gaat lukken. Zij start een petitie om dubbele achternamen voor kinderen wettelijk mogelijk te maken.

Volgens Laura delven vrouwen te vaak het onderspit in discussies over de achternaam van een kind. ‘In Nederland mag je kiezen welke achternaam je een kind meegeeft; die van de vader of de moeder.’ Toch wordt volgens Laura in de praktijk bijna altijd de naam van de man doorgegeven. ‘Het is bij mannen toch vaak een soort aanval op hun waardigheid om die discussie te voeren. Zij vinden het vanzelfsprekend dat het kind hun naam krijgt, terwijl dat helemaal niet standaard is.’

 

Dat merkte Laura ook toen ze het zelf ter sprake bracht. ‘Ook mijn vriend ging er eigenlijk van uit dat hij zijn naam zou doorgeven.’ Moeten vrouwen dan niet hun zaak beter bepleiten, in plaats van een dubbele achternaam de standaard te maken? Laura vindt van niet. 'Een kind heeft twee ouders en krijgt dus twee namen, dat is toch veel logischer?' Het kind kan dan wat betreft Laura zelf kiezen welke van de twee namen hij of zij doorgeeft aan een eventueel kleinkind.

ILO-studente Laura Kraak

In 2005 diende D66 al eens een wetsvoorstel in om kinderen standaard zowel de naam van de vader en de moeder te geven, maar die partij trok het voorstel terug voordat het in behandeling werd genomen. Volgens Kraak is het nu, tien jaar later, tijd om het weer op de politieke agenda te zetten. ‘Een aantal andere landen heeft de laatste jaren dezelfde wetgeving doorgevoerd. Vorig jaar is het in België zelfs de standaard geworden, zo’n dubbele achternaam.’ Daar is het overigens nog geen doorslaand succes: slechts één op dertig oudersAlthans, in 2014. gaf het kind beide achternamen mee.

 

Om het op de agenda te krijgen start LauraWil je Laura helpen? Je kunt haar een mail sturen. binnenkort een petitie. Op dit moment is ze druk bezig om BN'ers te polsen als ambassadeur. 'Dan krijg je wat gemakkelijker media-aandacht.' Als dat echter niet lukt, komt de petitie er ook. 'We moeten 30.000 handtekeningen halen om de Tweede Kamer het te laten bespreken en ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken,' sluit ze af.

Lees meer over