Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Wint UvA-studente 'In de ban van de condor?'

Joris Janssen,
23 oktober 2015 - 17:11
Betreft
Deel op

Het tv-programma 'In de ban van de condor' bereikt vanavond zijn apotheose. Vanaf half tien wordt duidelijk of UvA-student en vogelaar Camilla Dreef (25) zich samen met BN’er Mike Weerts tot winnaar mag kronen. Folia dook een dag met haar het natuurgebied Zuid-Kennemerland in. Is dat nou wat, dat vogelspotten, of is het net zo saai als postzegels verzamelen?

Het door de EO uitgezonden programma 'In de ban van de condor' koppelde vogelaars aan BN’ers. Door het succesvol uitvoeren van allerhande opdrachten konden de koppels zich verzekeren van een plek in de volgende aflevering. Van Nederland gingen de vogelaars naar Georgië en uiteindelijk naar Peru, waar de vogel der vogels op ze zou wachten: de condor.

Foto: Daniël Rommens
UvA-student Camilla Dreef

Vogelaars zijn zeker niet alleen mannen met baarden en obscure hoofdeksels, leerden de kijkers van het programma. Camilla is daarvan het levende bewijs. Ze raakte betrokken bij de vogelaarswereld door haar studie Biological Sciences, waarvoor ze onder meer onderzoek deed naar het broedgedrag van vogels en de manier waarop de omgeving dat gedrag beïnvloedt.

 

Folia ging met Camilla op pad om van haar het vogelenVogelaars hebben het liever niet over 'vogelspotten'. Zij noemen het 'vogelen', want ze doen meer dan kijken naar vogels alleen. Door bijvoorbeeld vogels te tellen zetten ze zich in voor natuurbehoud. te leren. Midden in de periode van de vogeltrek bezochten we Zuid-Kennemerland, een duingebied in de buurt van Bloemendaal.

 

Tjiftjaf en baardmannetjes

De score na een dag vogelen? Knobbelgans, nijlgans, krakeend, buizerd, torenvalk, kievit, kleine mantelmeeuw, grote bonte specht, graspieper, tjiftjaf, goudhaan, winterkoning, baarmannetjes, kauw, spreeuw en de illustere huismus – en dat is nog niet eens de helft van het lijstje. Lees komende woensdag in Folia waarom vogelen eigenlijk heel leuk is en hoe het is om acht weken met je kop op de buis te zijn.

 

Hoe het tv-avontuur voor Camilla afloopt, zie je vanavond in de laatste aflevering van In de ban van de condor vanaf half 10 op NPO1.

Lees meer over