Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Steffi Weber
actueel

Ó Nualláin (Rethink UvA) wil medezeggenschap veranderen

Steffi Weber,
18 september 2015 - 13:43

Breanndán Ó Nualláin, docent computerprogrammeren bij het Amsterdam University College (AUC, Rethink UvA), is vanochtend verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad aan de UvA (COR). Hij won de verkiezing van Jonneke Bekkenkamp (FGw), van de fractie FNV Universiteiten en volgt Radboud Winkels op. 

 

 

 

Volgens vicevoorzitter Ingmar Visser waren het 'de spannendste COR-voorzittersverkiezingen ooit'. Nieuwkomer Ó Nualláin had met acht stemmen slechts één stem meer dan Bekkenkamp.

 

De COR kiest met Ó Nualláin voor een frisse wind. Hij behoort tot ReThink UvA, een groep UvA-medewerkers die samen met andere actiegroepen strijdt voor een nieuwe inrichting van de universiteit. Hij is niet alleen lid van een nieuwe partij maar zit ook voor het eerst in de ondernemingsraad, in tegenstelling tot Bekkenkamp, die jarenlange ervaring heeft als lid van de ondernemingsraad en als bestuurslid.

Ó Nualláin maakte van zijn status als nieuwkomer zijn sterke punt. 'De tijden zijn veranderd. Het gezicht van de COR moet veranderen,' zei hij in een korte toespraak waarin hij zijn kandidatuur toelichtte. ‘We kunnen ons niet permitteren de nieuwe COR te presenteren als een verlengstuk van de oude, als business as usual.’ Kortom: Ó Nuallàin wil de medezeggenschap veranderen.

 
Verandering

Hij geeft zelf het goede voorbeeld. Normaliter worden bestuursleden verkozen voor een periode van drie jaar. Maar de kersverse COR-voorzitter liet weten zijn functie mogelijk over één jaar alweer ter beschikking te stellen zodat de COR flexibel kan omgaan met veranderingen op de UvA. Ó Nualláin: ‘We zijn nog in een tijd van verandering. We krijgen binnenkort een nieuwe rector en een nieuwe voorzitter van het College van Bestuur. Er zijn commissies in het leven geroepen. Hun bevindingen zouden consequenties kunnen hebben voor de hele medezeggenschapsstructuur van de universiteit.'

 

In een e-mail aan Folia benadrukte Ó Nualláin later dat het ging om een verkiezingspitch, en de uitspraken niet bedoeld zijn als 'manifest'. Naast Ó Nualláin zijn er drie andere leden van het dagelijks bestuur gekozen: Jonneke Bekkenkamp (FGw), Tatiana Markaki (FGw), en Marten Terpstra (GOR).

 

Op de foto het nieuwe dagelijks bestuur van de COR (V.l.n.r.): Maarten Terpstra (GOR), Jonneke Bekkenkamp (FGw), voorzitter Breanndán Ó Nualláin (RethinkUvA) en Tatiana Markaki (FGw).

 

Lees meer over