Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

CvB overweegt Maagdenhuis definitief te verlaten

Dirk Wolthekker,
14 september 2015 - 15:30

UvA-HvA staat mogelijk een historische verhuizing te wachten: het College van Bestuur laat momenteel onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om als CvB het Maagdenhuis te verlaten. Waarnemend collegevoorzitter en rector magnificus Dymph van den Boom wil hierover nog een besluit nemen voordat zij de UvA komende winter of komend voorjaar verlaat.

Dit liet Van den Boom vanochtend weten tijdens het wekelijkse ‘Academisch Uurtje’ in de hal van het Maagdenhuis. Er waren wederom weinig mensen op af gekomen – vorige week kwam er één student, nu twee – waardoor de bijeenkomst een informeel, maar niet onbelangrijk karakter kreeg. Het vertrek van het CvB uit het Maagdenhuis zou een historische beslissing zijn die al vaak is overwogen, maar nooit is gerealiseerd.

 

Grosso modo kwam het er in het verleden altijd op neer dat nuchtere bestuurders graag uit het Maagdenhuis wilden vertrekken – en het daarna al dan niet wilden verkopen - maar daarbij tegen een muur van bestuurlijke druktemakers en grote ego’s aanliepen, waardoor het vertrek er toch niet van kwam. Die situatie is nu radicaal gewijzigd. Niet alleen heeft de academische gemeenschap als geheel het afgelopen half jaar het Maagdenhuis nadrukkelijk opgeëist, er zitten inmiddels ook drie nuchtere bestuurders in het CvB: Dymph van den Boom, Hans Amman en HvA-rector Huib de Jong.

'Ik ben er altijd een voorstander van geweest dat het CvB gehuisvest is op een plek waar de hele academische gemeenschap komt'

Alleen CvB, geen staf

‘Ik ben er altijd een voorstander van geweest dat het CvB gehuisvest is op een plek waar de hele academische gemeenschap komt. Er moet interactie zijn binnen de gemeenschap en als bestuurder moet je aanraakbaar zijn,’ zegt Van den Boom. ‘Als ik weleens op universiteiten in het buitenland kom, zie ik dat het bestuur eigenlijk altijd op een van de faculteiten of een van de campussen is gevestigd. Zo hoort het ook.’ De nuchtere Van den Boom draait haar hand niet om voor een verhuizinkje. ‘Bij de bezetting van het Maagdenhuis was de verhuizing naar het Binnengasthuisterrein toch zo voor elkaar?’ Haar collega Hans Amman is het met haar eens, maar voegt er wel aan toe: ‘Het gaat nadrukkelijk alleen om het CvB, niet om de andere stafafdelingen die in het Maagdenhuis zijn gevestigd. Die blijven hier.’

 

Wanneer het CvB eventueel naar elders vertrekt en vooral welke campus of welke faculteit men op het oog heeft, daarover laten Van den Boom en Amman zich vooralsnog niet uit.

In 2011, toen de UvA 50 jaar in het Maagdenhuis huisde, verscheen daar in Folia onderstaand artikel over.