Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Johan van Velzen / Flickr
actueel

UvA-onderzoeker komt met alternatief elektronisch patiëntendossier

Peter Boek,
11 september 2015 - 12:21
Betreft
Deel op

Een moeilijk te hacken uitwisseling van medische gegevens, dat is het ideaal van UvA-onderzoeker Guido van 't Noordende. Met het UvA-spin-off-bedrijf Whitebox Systems heeft hij een apparaat ontwikkeld dat dit doel dichterbij brengt. Dit kleine witte kastje, toepasselijkerwijs 'Whitebox' genaamd, zal de komende tijd getest worden in huisartspraktijken in Amsterdam en Almere. Het moet een alternatief worden voor het gehekelde elektronisch patiëntendossier. 

Een patiënt vertelt zijn arts vaak meer dan zijn familie of levenspartner. Veel patiënten zijn dan ook bang dat hun medische gegevens op straat belanden. De gevoeligheid van persoonlijke gegevens was voor de Eerste Kamer eerder dit jaar reden het wetsvoorstel over een landelijk systeem voor het uitwisselen van gegevens, het beruchte elektronisch patiëntendossier, af te wijzen. Volgens de senatoren was het Landelijk Schakelpunt (LSP), het systeem dat de uitwisseling van gegevens mogelijk moest maken, te makkelijk te kraken.

 

Bij artsen is echter de behoefte blijven bestaan patiëntengegevens digitaal uit te wisselen. Als een patiënt op de huisartsenpost komt met acute problemen, wil een arts graag zien wat de medische geschiedenis en het medicijngebruik van de patiënt zijn. Als hij meteen bij de gegevens kan wordt kostbare tijd gewonnen en kan de patiënt sneller en veiliger worden geholpen.

 

Whitebox

Om aan deze behoefte tegemoet te komen ontwierp Guido van 't Noordende de Whitebox. Daarmee denkt hij de veiligheidsproblemen van het LSP te hebben ondervangen. Van 't Noordende: 'Met dit nieuwe systeem kunnen alleen vooraf door de huisarts geautoriseerde zorgverleners bij de gegevens van de patiënt komen. Dit voegt een extra laag beveiliging toe. In het huidige systeem, dat gestoeld is op het LSP, kunnen heel veel zorgverleners met hun UZI-pas bij de gegevens van patiënten. Eén van de vele computers waar zo'n pas inzit hoeft maar gehackt te zijn, en de hacker kan bij de gegevens van veel patiënten. Als de huisarts echter via de Whitebox toestemming geeft aan bijvoorbeeld het Universitair Medisch Centrum Utrecht om patiëntengegevens in te zien, kan een iemand die een computer van het AMC gehackt heeft er niet bij. Via het LSP kon dit wel.'

 

Whitebox Systems begint nu een pilot met de Whitebox. 'Als de testresultaten gunstig zijn moet de Whitebox een aanvulling of vervanging worden van het Landelijk Schakelpunt,' besluit Van 't Noordende.

 

 

 

Lees meer over