Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Freek de Jonge opent facultair jaar FGw

Dirk Wolthekker,
4 september 2015 - 08:27

Met een geestige miniconference van honorary fellow Freek de Jonge werd gisterenmiddag in De Rode Hoed het facultaire jaar van de Faculteit der Geesteswetenschappen geopend. Het was zowaar gemoedelijk, gezellig en demonstratieloos.

Freek de Jonge haalde er de promotie van medicus Piet Adriaan Hoogenkamp – ‘oom Piet’ in huize De Jonge –  bijom aan te geven hoe blij en vereerd hij is om dit jaar, in navolging van Pierre Audi en Arnon Grünberg, honorary fellow te zijn aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. ‘Oom Piet promoveerde in 1965 op het proefschrift Ontwikkeling, voeding en voedingstoestand van zuigelingen en kleuters bij de Ngadju-Dajak op Kalimantan-Selatan, Zuid-Borneo. Hij was homeopaat, mijn moeder zwoer bij zijn druppels. Er ging in huize De Jonge niets boven een professor. En als ik ze zag lopen in hun toga, de pedel voorop, dacht ik: Ach, zou ik ooit nog eens in zo’n optocht mee kunnen lopen?’ Het liep anders, maar uiteindelijk is hij toch door de universiteit omarmd. Gistermiddag was de officiële start van De Jonges erelectoraat. Het nu begonnen academisch jaar gaat hij elke maand op een andere locatie een college geven op het snijvlak van kunst, cultuur, economie, biologie en sport.

 

Rumoer en verdriet

Het was een gemoedelijke, optimistische bijeenkomst gistermiddag, al kon decaan Frank van Vree natuurlijk niet heen om de gebeurtenissen van afgelopen jaar en de forse bezuinigingen die de faculteit te wachten staan. ‘Het was een moeilijk en rumoerig jaar en ook de komende twee jaren zullen niet gemakkelijk worden.’ Naast het rumoer stond Van Vree ook stil bij het verdriet rond het verlies van bijzonder hoogleraar jiddisch Shlomo Berger en bij het overlijden van drie studenten: Caressa Elizen, Max van Bremen en Ernesto Lopez.

 

Foto: Daniël Rommens

Onbezoldigd

Het had volgens Van Vree niets te maken met de bezuinigingen, maar het thema van de jaaropening was ‘Buitengewoon Bijzonder’, waarbij vier onbezoldigde bijzonder hoogleraren aandacht en een pluim op hun hoed kregen. De Jonge vermoedde dat de geplaagde faculteit in de toekomst wel eens steeds afhankelijker zou kunnen worden van dergelijke onbetaalde hoogleraren. Ze gaven korte inleidingen op hun vakgebied: hoogleraar filmerfgoed Giovanna Fossati, hoogleraar taalvariatie binnen het Nederlands Hans Bennis, hoogleraar moderne trans-Atlantische betrekkingen Marianne van Leeuwen en hoogleraar computational art history and conservation Robert Erdman.

 

Buiten stonden drie man beveiliging zich te vervelen, binnen was de borrel met hapjes als vanouds. Het leek alsof het decorum in ieder geval voor even was teruggekeerd op de UvA.