Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Crea verhuist naar Roeterseiland

Gijs van der Sanden,
22 december 2011 - 08:00
Het einde van een tijdperk: aanstaande vrijdag sluit Crea, het cultureel studentencentrum van de UvA en de HvA, definitief haar deuren van de gebouwen aan het Turfdraagsterpad (Crea 1) en de Vendelstraat (Crea 2). Na 27 jaar gehuisvest te zijn in de oude binnenstad neemt de stichting haar intrek in de geheel gerenoveerde diamantslijperij op het Roeterseiland.

Sjoerd Jans, directeur van Stichting Crea, is er niet rouwig om. 'Eerst zag ik er tegenop, maar nu de verhuizing steeds dichterbij komt kijk ik ernaar uit. Het is een prachtig gebouw waar we naartoe gaan, met veel mogelijkheden. Een enorme verbetering ten opzichte van de huidige panden, die steeds meer in verval beginnen te raken. Dit nieuwe pand geeft ons de kans helemaal opnieuw te beginnen.' Naast Crea zullen ook de besturen van verschillende studentenorganisaties- en verenigingen kantoor gaan houden in het pand.

Hoewel Jans voornamelijk opgetogen is over de verhuizing, maakt hij zich ook zorgen over de situatie waar Crea in terecht zal komen. Het Roeterseilandcomplex wordt gerenoveerd en is op dit moment nog een groot bouwterrein. Pas eind 2015 is het grootschalige bouwproject helemaal afgerond.

Jans: 'Het Crea Café loopt nu nog hartstikke goed, maar op de nieuwe locatie lopen vooralsnog veel minder studenten rond. Het is te hopen dat het café dat de komende drie jaar gaat overleven. Het bestuur van de UvA is daar laconiek over. "Dan ga je overdag toch dicht?", was hun reactie. Dan onderschat men toch het belang van het Crea Café als uithangbord voor alles wat er bij ons gebeurt.'

Op donderdag 22 december wordt er een feest voor de kantoorhoudende organisaties in Crea 2 georganiseerd. De dag daarna is er een eindfeest in Crea 1, dat al helemaal uitverkocht is. De maand januari staat bijna geheel in het teken van de verhuizing. Op 23 januari opent Crea voor het eerst haar deuren op het Roeterseiland, maar op 15 maart wordt het pand officieel geopend met een groot studentenfeest.

Wie hoopt dat er in het gebouw aan het Turfdraagsterpad een nieuw café wordt geopend, zal teleurgesteld zijn: het pand wordt omgebouwd tot onderwijsgebouw voor de Faculteit Geesteswetenschappen.