Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daan van Acht
actueel

Athenaeum-winkel Roeterseiland wil meer dan alleen studieboeken slijten

Daan van Acht,
10 augustus 2015 - 13:57

Er was de afgelopen weken niet veel meer te zien dan tientallen uitgepakte dozen en half ingeruimde boekenkasten. Deze maand nog moet er in de nieuwe Athenaeum-winkel op de Roeterseilandcampus echter een selectie van kranten, boeken en tijdschriften, studieplekken, een publieke ruimte voor evenementen én natuurlijk een scala aan studieboeken te vinden zijn. Mogelijk komt daar in 2017 ook nog een café met terras bij.

Flexibiliteit
Merlijn Olnon van Athenaeum benadrukt de flexibiliteit van de winkel aan de Roetersstraat en hoe het door Athenaeum bedachte concept hierop aansluit. De riante, open ruimte kan naar wens op verschillende manieren worden ingedeeld, waardoor een hoek met studieboeken kan worden omgetoverd tot bijvoorbeeld een plek waar studieverenigingen evenementen kunnen laten plaatsvinden.

De vestiging aan de Roetersstraat heeft als groot voordeel dat het kan putten uit de enorme voorraad boeken en tijdschriften van de Athenaeum-winkel op het Spui, zodat studenten publicaties die niet aanwezig zijn in de campuswinkel 's ochtends gemakkelijk kunnen bestellen en deze een paar uur later alsnog kunnen ophalen. Als partner van academisch-cultureel centrum Spui25 beschikt het bovendien over aardig wat kennis van studieverenigingen en de evenementen die zij organiseren, zegt Olnon. Olnon: 'Ook door wat ik zelf in de loop der jaren aan wensen voorbij heb horen komen, weet ik bijvoorbeeld dat er behoefte is aan meer studieplekken. Dan gaan we die ook creëren.'

DSC00097 (2)

Studystore
Voordat Athenaeum neerstreek in het pand, was er meerdere jaren een Studystore gevestigd. Samen met nog zestien andere verstigingen in heel Nederland sloot Studystore in april van dit jaar de winkel aan de Roetersstraat. Olnon geeft samen met collega Eva Geerts, voorheen werkzaam bij Studystore, aan dat de doeleinden van beide bedrijven sterk van elkaar verschillen. 'Studystore richt zich puur op het verkopen van studieboeken. Dat maakt het onderhouden van een winkel met een hoge huurprijs waarin je alleen studieboeken verkoopt een kostbare operatie,' aldus Olnon.

In tegenstelling tot Studystore, kiest Athenaeum er dus voor om veel verschillende elementen in één open ruimte te stoppen. Het gevaar van een overvolle, onsamenhangende winkel ligt dan op de loer. 'Het doel is daarom om vanaf 17 augustus, wanneer we opengaan, zoveel mogelijk mensen de winkel in te krijgen en te vragen naar hun mening. Wat vinden zij belangrijk?' Ook het seizoensaspect bepaalt of je bijvoorbeeld meer studieboeken of kunsttijdschriften zult aantreffen, vertelt Olnon. 'Je krijgt hierdoor een ruimte die qua functie continu verschuift gedurende het jaar.'

DSC00085 (2)

Lees meer over