Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Studentenhuisvester Duwo levert de komende twee jaar 1373 studentenwoningen in Amsterdam op. Aan de Jacques Veltmanstraat en nabij Station Lelylaan, beide gelegen net buiten de Ring in Amsterdam-West, worden respectievelijk 419 en 590 woningen gecreëerd. Ook op Zeeburgereiland in Oost komt een studentenflat met 364 kamers.

Little Manhattan
De grootste van de drie complexen, dat op een steenworp van Station Lelylaan zal verrijzen onder de enigszins lachwekkende naam 'Little Manhattan', bevat studio's variërend van 22 tot 37 vierkante meter. Met huurprijzen van 316 tot 381 euro inclusief huurtoeslag en servicekosten zijn de woningen, zeker naar Amsterdamse begrippen, relatief betaalbaar. De ruim vierhonderd studio's en tweekamerwoningen die door Duwo worden gebouwd aan de nabijgelegen Jaqcues Veldmanstraat gaan weg voor respectievelijk 320 en 400 euro per maand inclusief huurtoeslag en servicekosten. Voordeel: de woningen komen pal naast bus- en tramhalte Heemstedestraat.

De bouw van Little Manhattan komt voort uit een samenwerking tussen Duwo en de Duitse investeringsmaatschappij International Campus. Dit geldt ook voor de nieuwe studentenflat op Zeeburgereiland, die 'Smiley' gaat heten. De Smiley-studentenwoningen hebben een oppervlakte van 18 tot 29 vierkante meter en kosten inclusief servicekosten en huurtoeslag maximaal 348 euro.

Vraagtekens
De situatie op Zeeburgereiland brengt echter wel een aantal vragen met zich mee. Momenteel worden daar 750 studenten tijdelijk gehuisvest in voormalige asielzoekerswoningen. Hiervan neemt Duwo 235 studenten voor haar rekening. Deze woningen blijven nog beschikbaar tot 2021, na vijf jaar zullen de studenten er dus moeten vertrekken. Of dit ook geldt voor de overige studenten is vooralsnog onduidelijk.

Volgens een woordvoerder van Duwo valt het merendeel van de asielzoekerswoningen onder Woonstichting De Key, die vandaag niet bereikbaar was voor commentaar. De website van de Gemeente Amsterdam weet te vermelden dat het tijdelijke complex op Zeeburgereiland op termijn zal verhuizen naar een definitieve locatie.

De komende jaren wordt er, naast deze drie initiatieven, flink gebouwd om studenten van onderdak te voorzien. Naast de realisatie van een nieuwe vestiging van The Student Hotel aan de Wibautstraat worden er verschillende kantoorpanden omgetoverd tot studentencomplexen. Daarnaast zijn er onder andere studentenwoningen aan de Amstel in ontwikkeling. Dit moet ook wel, Amsterdam kampt nog steeds met een flink tekort aan studentenwoningen.