Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

AMC en VUmc stap dichter bij fusie

Dirk Wolthekker,
9 juli 2015 - 09:32
De bestuurlijke fusie die AMC en VUmc aan willen gaan, is weer een stap verder: de raden van bestuur van beide instellingen hebben het voorgenomen besluit tot de bestuurlijke fusie getekend.

AMC en VUmc hadden al eerder een voorgenomen besluit getekend, maar dat werd uiteindelijk geblokkeerd door de Autoriteit Consument en Markt. Die meende dat een personele unie tussen beide universitair medische centra juridisch niet mogelijk was, omdat VUmc en VU samen in één stichting zaten en eerst ontvlochten moesten worden en tot twee zelfstandige rechtspersonen moesten worden omgevormd. Dat proces loopt nu.

Levi of Bos
Na een bestuurlijke fusie krijgen beide organisaties één gezamenlijke raad van bestuur en één raad van toezicht. Nog niet bekend is wie de nieuwe voorzitter van de gezamenlijke raad van bestuur zal zijn. Eerder gaf AMC-baas Marcel Levi al aan graag voorzitter te willen worden. Oud PvdA-leider Wouter Bos is momenteel voorzitter van de raad van bestuur van VUmc. Niet bekend is of hij dezelfde ambities heeft als Levi.

Het nu genomen nieuwe voorgenomen besluit wordt voor advies voorgelegd aan de medezeggenschaps- en adviesorganen van AMC en VUmc. Na afronding daarvan wordt het besluit voorgelegd aan de Nederlandse Zorgautoriteit.