Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'Maffiamaatje' nu wel probleem voor UvA-hoogleraar Pinto

Willem van Ewijk,
7 juli 2015 - 11:13
Betreft
Deel op
Nog geen vijf weken geleden maakte Voor Nederland bekend dat emeritus bijzonder hoogleraar interculturele communicatie aan de UvA David Pinto zich bij de partij had aangesloten. Pinto werd voorzitter van de Raad van Advies en zou ook op de kandidatenlijst komen bij de verkiezingen van de Tweede Kamer. Afgelopen zaterdag maakte de partij van oud-advocaat Bram Moszkowicz en voormalig PVV’er Joram van Klaveren bekend alweer afscheid te nemen van Pinto.

‘David Pinto eiste een garantie op plaats 2 op de kandidatenlijst voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Het bestuur kon hem die plek niet garanderen,’ laat VNL-bestuurslid Johan Driessen weten. Al eerder was bekend dat Pinto niet zonder meer op de lijst van VNL wilde. In een interview met Folia zei Pinto dat hij zich alleen verkiesbaar zou stellen als hij de garantie kreeg dat hij de vreemdelingenportefeuille zou krijgen. Maar dat gaf volgens Driessen nog geen aanstoot tot zijn vertrek. 'Formeel worden de portefeuilles pas verdeeld zodra de fractieleden verkozen zijn,' aldus Driessen.

Vooralsnog ging Pinto er vanuit dat Moszkowicz en Van Klaveren de vreemdelingenportefeuille wel aan hem zouden overlaten. Toen Folia hem voorhield dat het voor VNL waarschijnlijk een belangrijke portefeuille is die lijsttrekker Moszkowicz of oprichter Van Klaveren zelf ook wel zouden willen hebben zei hij: ‘Ze weten hoeveel ervaring ik heb en hoeveel ik weet. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zegt “Nee, laat mij het maar doen, ik weet iets meer dan jij.”’

Maffiamaatje
Volgens David Pinto is onenigheid over zijn plaats op de lijst niet de reden voor zijn vertrek. VNL wilde hem naar zijn zeggen al op de tweede plaats van de kandidatenlijst vanaf het moment dat hij bij de partij betrokken werd. 'Het was vanaf het begin al duidelijk: Bram (Moszkowicz, red.) zou lijsttrekker worden, ik kwam op plek twee, Laurence Stassen op drie, Joram (Van Klaveren, red.) op vier en Johan Driessen op vijf,' zegt Pinto.

Op zijn Facebook-pagina schrijft hij dat hij voor de eer heeft bedankt omdat hij erachter is gekomen dat Voor Nederland alleen uit 'PVV-afval' bestaat. Hij noemt lijsttrekker Bram Moszkowicz een maffiamaatje. Dat laatste is opmerkelijk, aangezien Pinto tegen Folia zei dat de gewezen advocaat een tweede kans verdiende. ‘De politiek is een andere wereld. Hij (Moszkowicz, red.) heeft absoluut geen ervaring met de politiek. Dus hij kan denken, wacht even hier kan ik iets heel moois van mijn leven maken,’ aldus Pinto.

Update 19:04 uur: David Pinto licht zijn breuk met VNL toe in een blog op ThePostOnline. Aan dit artikel is een reactie toegevoegd waarin Pinto tegenover  Folia  reageert op de verklaring van Johan Driessen (in de op een na laatste alinea).

De Facebookpagina van David Pinto De Facebookpagina van David Pinto

 
Lees meer over