Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Alleen met vreemdelingenportefeuille wordt UvA-professor Pinto Kamerlid

Willem van Ewijk,
23 juni 2015 - 14:02
Betreft
Deel op
Als hij de vreemdelingenportefeuille niet krijgt, dan hoeft het voor hem niet meer. Onlangs kondigde David Pinto, emeritus bijzonder hoogleraar interculturele communicatie aan de UvA, aan dat hij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen kandidaat zal zijn voor Voor Nederland (VNL). Dat is de partij van oud-PVV Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, die Bram Moszkowicz al strikten als beoogd lijsttrekker. Pinto wordt daar ook voorzitter van de Raad van Advies en hij zal eveneens het verkiezingsprogramma gaan schrijven. Maar in een interview met Folia zegt Pinto, die van Joods-Marokkaanse komaf is, dat hij wat hem betreft niet op de lijst hoeft als hij in de VNL-fractie niet het woord mag voeren over het vreemdelingenbeleid.

De man die in 1988 landelijke bekendheid kreeg toen hij in de Volkskrant schreef dat allochtonen in Nederland ‘worden doodgeknuffeld’, voerde ook enige tijd gesprekken met Geert Wilders. Bovendien zegt hij dat Martin Bosma, partijideoloog van de PVV, bij hem wil promoveren. Ondanks de goede banden met de PVV koos Pinto voor VNL, omdat die partij volgens hem milder is over de islam. ‘Wij verbieden de Koran niet,’ zegt Pinto in het interview.

cv David PintoErvaring
Vooralsnog gaat Pinto er vanuit dat Moszkowicz en Van Klaveren de vreemdelingenportefeuille wel aan hem zullen overlaten. ‘Ze weten hoeveel ervaring ik heb en hoeveel ik weet. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zegt “Nee, laat mij het maar doen, ik weet iets meer dan jij,”' vertelt Pinto. 'Joram (Van Klaveren, red.) vertelde me dat hij toen ik aan de Van Eeghenstraat woonde en hij aan de VU studeerde, hij bij mij thuis kwam om over zijn scriptie te praten.’ Pinto schatert: ‘Dat wist ik niet meer. ’

Begin jaren negentig, zegt Pinto, weigerde hij om dezelfde redenen al eens een plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. VVD-leider Frits Bolkestein wilde hem toen op een verkiesbare plek zetten. ‘Ik wilde de vreemdelingenportefeuille, maar Bolkestein weigerde. Hij zei, wij hebben binnen de VVD besloten de portefeuille niet aan een buitenlander te geven.’ Daarop trok Pinto zich terug.

'Dat is typisch Partij van de Arbeid. Zo hypocriet!’
In zijn statige huis vlakbij het Vondelpark spreekt de man die een jaar lang iedere dag een column voor GeenStijl schreef ook over het onderwijsbeleid: ‘Iemand als Bussemaker die zelf het onmogelijke heeft gedaan om minister te worden zegt nu “Fais ce que je dis, pas ce que je fais”, doe wat ik zeg, maar niet wat ik doe. Dat is typisch Partij van de Arbeid. Zo hypocriet!’ En over de aanpak van criminaliteit onder Marokkaanse jongeren: ‘Ik ben zelf ook met premoderne waarden opgegroeid. Mijn ouders waren zo analfabeet als twee deuren!’

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden haalt VNL volgens de verschillende peilingen nul tot twee zetels.

Lees hieronder: ‘Goed terecht komen is een keuze’, het hele interview met David Pinto in Folia.

 
Lees meer over