Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De voorspellingen die na de bekendmaking van de uitslagen van de Facultaire Ondernemingsraden werden gedaan, zijn werkelijkheid geworden. De machtspositie die FNV in de Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft, is binnenkort verleden tijd. Waar FNV nu nog zes van de acht direct gekozen leden van de Centrale Ondernemingsraad heeft, krijgt zij deze keer slechts drie zetels. Extra pijnlijk: Ingmar Visser, de enige die zich tot op heden uitdrukkelijk kandidaat heeft gesteld als COR-voorzitter, geraakt niet direct verkozen.

Getrapte verkiezingen
De Centrale Ondernemingsraad wordt getrapt verkozen. In april kozen de medewerkers van de UvA de facultaire ondernemingsraden. Die leden van de facultaire ondernemingsraden kiezen vervolgens via een partijensysteem acht ‘direct’ gekozen leden van de COR. Iedere facultaire ondernemingsraad vaardigt ook nog een lid af, wat het ledenaantal van de COR op zestien brengt.

Aan de verkiezingen van de COR deden dit jaar vijf partijen mee. Dat waren naast nieuwkomers Rethink UvA en Realisten, FNV Universiteiten, VAWO-CMHF en de Vrije Lijst. Die Vrije Lijsten waren de grote winnaars van de facultaire ondernemingsraadsverkiezingen, maar die winst hebben zij niet kunnen verzilveren bij de verkiezing van de COR: zij krijgen slechts 2 directe zetels.

Voorkeursstemmen
Veel stemmen van kandidaten van de Vrije Lijsten zijn waarschijnlijk naar FNV en VAWO-CMHF gegaan. Die partijen winnen beide 3 zetels, met als gevolg dat de twee nieuwkomers (Rethink UvA en Realisten) met lege handen staan. Het feit dat VAWO-CMHF met 17 leden in de verscheidene facultaire OR’s toch 35 stemmen haalt en zo 3 zetels bemachtigt, is opvallend te noemen.

Ingmar Visser, die zich uitdrukkelijk kandidaat stelde als voorzitter van de COR, stond op plek 3 bij FNV, maar komt niet direct in de raad. Nummer 4 Maurice Koster komt namelijk met voorkeursstemmen in de raad en verdringt zo Visser als FNV-verkozene. Visser kan wel nog als afgevaardigde van zijn facultaire ondernemingsraad in de COR belanden.

Update 23 juni 9:50 uur ‘Het is jammer: ik heb één stem te weinig om met voorkeursstemmen gekozen te worden boven de nummer 2,' stelt Visser. 'Ik heb na nummer 4, Maurice Koster, de meeste stemmen van de FNV-lijst en kom er toch niet in. Wat mij betreft is dat een symptoom van het verdeeld stemmen en van een onjuistheid in het systeem. De lijsten betekenen vrij weinig: de lijsttrekker van Vawo is niet eens verkozen. Ik hoop dat we voor de volgende verkiezingen met een ander systeem gaan werken.'

'Wat betreft mijn eigen ambitie: ik wil nog steeds graag deel uitmaken van de COR en ook nog steeds voorzitter worden van de COR.' Dat is niet onmogelijk: als vertegenwoordiger van de Facultaire Ondernemingsraad kan Visser in de COR belanden en daarna ook nog eens verkozen worden tot voorzitter. 'Desondanks ben ik me ook bewust van de veranderde realiteit. Dat bijvoorbeeld de Geesteswetenschappenfaculteit drie van de acht direct gekozen leden levert, is ook een signaal.’