Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Nieuwgekozen CSR roept huidige raad op student-assessor te blokkeren

Henk Strikkers,
17 juni 2015 - 06:56
Een student-lid in het CvB wordt te snel ingevoerd, ondermijnt de democratie en is oncontroleerbaar. Dat schrijven de direct gekozen leden van de Centrale Studentenraad (CSR) 2015/2016 in een open brief aan hun voorgangers. Het is een uiterste poging om de student-assessor, die op dit moment geworven wordt, niet te laten benoemen.

Tijdens de bezetting van het Maagdenhuis opperde het College van Bestuur van de UvA om een student-assessor in het CvB op te nemen. De student-assessor was geen eis van de bezetters, maar kwam uit de hoge hoed van het CvB. Dat trachtte op deze manier studenten meer inspraak te geven. De uitverkoren student wordt juridisch geen lid van het CvB, maar is wel bij alle vergaderingen en stemmingen aanwezig en adviseert het bestuur over het beleid.

'Ondoelmatig, minder transparant en minder democratisch'
De huidige CSR ziet wel heil in die student-assessor, tot ongenoegen van zijn opvolgers. Alle drie de partijen met directe mandaten (UvASociaal, De Decentralen en De Vrije Student) zien weinig tot niets in een student als toehoorder in het universiteitsbestuur. Naomi Appelman, lijsttrekker van De Decentralen, laat weten: 'Het is niet alleen ondoelmatig, het is ook nog eens minder transparant en minder democratisch dan de huidige situatie, omdat de student-assessor niet te controleren is. Hij hoeft geen verantwoording af te leggen.’

Ze vervolgt: 'Eigenlijk moet een student-assessor verantwoording afleggen en gecontroleerd worden door een medezeggenschapsorgaan om democratisch te zijn, maar dat is heel moeilijk omdat de gesprekken in het CvB vertrouwelijk zijn. Ik zie daarom niet in hoe een student-assessor democratisch kan zijn.' Ook Rosa d'Adelhart Toorop van De Vrije Student vindt de student-assessor geen goed idee. 'Je geeft het CvB de mogelijkheid om zich te verschuilen achter een student en te doen alsof er meer studenteninspraak is, terwijl dat niet het geval is'.

'Te weinig overleg'
Guinevere Simpson, lijsttrekker van UvASociaal, heeft daarnaast kritiek op het proces: ‘Het gaat allemaal veel te snel. Er is te weinig overleg en te weinig ruimte voor kritische vragen over de rol van de student-assessor.’

Lees hieronder de open brief.