Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Stilteruimte Roeterseilandcampus wordt gedoogd

Dirk Wolthekker,
9 juni 2015 - 12:33
Een groep studenten aan de FMG heeft enige tijd geleden in zaal C.108 op de Roeterseilandcampus (REC) een stilteruimte ingericht. Voorgaande Colleges van Bestuur maakten er steeds heibel over en verboden dergelijke ruimtes. Dit CvB niet, het staat de stilteruimte vooralsnog oogluikend toe.


‘Er is behoefte aan een dergelijke ruimte,’ zegt student antropologie en politicologie Charlotte Renckens, een van de initiatiefnemers van de stilteruimte. ‘Al whatsappend met medestudenten bleek dat verschillende studenten een dergelijke ruimte tot nu toe misten We hebben er wat tapijten neergelegd en inmiddels komen er dagelijks studenten en medewerkers om te mediteren en te bidden. We hopen dat de ruimte permanent kan worden, ook al is de UvA een seculiere instelling.’

Contemplation room
Volgens Renckens bestaan dergelijke ruimtes ook op andere seculiere instellingen, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Amsterdam University College (AUC). Die laatste instelling, een gezamenlijk initiatief van UvA en VU heeft een zogenoemde contemplation room, die niet per se is bedoeld om te bidden. Ook het AMC heeft een (oecumenische) stilteruimte, maar die is volgens een woordvoerder ‘vooral bedoeld voor patiënten, al kunnen studenten en medewerkers er natuurlijk ook gebruik van maken’.

De initiatiefnemers van de stilteruimte op de REC vinden dat de ruimte perfect past binnen het seculiere karakter van de UvA. Renckens: ‘Het openbare karakter van de universiteit impliceert immers een neutrale houding tegenover alle mogelijke levensbeschouwingen. Ook onze stilteruimte kent geen religieuze overtuiging en staat open voor iedereen die er in stilte wil zijn.’

Rector magnificus en waarnemend collegevoorzitter Dymph van den Boom laat in een reactie weten dat het UvA-beleid van haar voorgangers ‘niet gewijzigd’ is. Ze laat zich niet uit over de vraag of dergelijke ruimtes nu ook op andere faculteiten en/of campussen kunnen worden gedoogd. Voor zover bekend zijn op andere faculteiten niet dergelijke ruimtes ingericht.