Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Maagdenhuisbezetters kondigen actieweek aan via algemene UvA-mail

Stephan Vegelien,
6 juni 2015 - 20:24
Actiegroepen De Nieuwe Universiteit, University of Colour en het Studenten 1 Mei Comité hebben via het algemene UvA-mailadres info@uva.nl een mail gestuurd naar studenten en medewerkers van de UvA. Hierin kondigen zij een landelijke actieweek aan, vanaf komende maandag.

Komende woensdag vindt er een demonstratie plaats van de actiegroepen in Amsterdam. Met de demonstratie willen de actiegroepen een halt toeroepen aan reorganisaties op de UvA terwijl het onderzoek loopt naar de UvA-financiën. 'Financiële tekorten leiden op de UvA tot ontslagen - voornamelijk van flexwerkers, zoals bij FGw. Er vallen nu ontslagen, terwijl er eerst moet worden gekeken naar waar de verliezen vandaan komen,' licht een van de woordvoerders van de actiegroepen toe. 'Alle reorganisaties moeten worden stopgezet zolang het onderzoek loopt. We willen niet dat straks blijkt uit het onderzoek dat reorganisaties helemaal niet nodig waren geweest.'

De actiegroepen kondigen aan volgende week door heel Nederland acties te organiseren onder de vlag van De Nieuwe Universiteit. Onder andere in Groningen, Wageningen en Utrecht zullen zij acties voeren. Ook roepen de groepen anderen op om komende week in actie te komen.

De actiegroepen willen niet vertellen hoe zij toegang hebben gekregen tot het algemene mailadres van de UvA. Het is niet de eerste keer dat studenten via het mailadres van de UvA een mail sturen naar alle medewerkers en studenten. Eerder stuurden een groep studenten een boze reactie na de jaarlijkse zomergroet van oud-collegevoorzitter Louise Gunning. Drie studenten, die eerder ook een ruimte op het Science Park bezetten, kregen hiervoor de schuld. De UvA zoekt uit hoe de actiegroepen het voor elkaar gekregen hebben deze mail te sturen. Woordvoerder Yasha Lange hoopt hier dit weekend nog meer over te kunnen vertellen.

Update: Humanities Rally ontkent iets met de mail te maken te hebben. Volgens de actiegroep is de naam van Humanities Rally gebruikt zonder overleg.
Vandaag is er vanuit een officieel UvA mailadres een bericht gestuurd naar alle studenten en medewerkers van de...

Posted by Humanities Rally UvA on Saturday, 6 June 2015
Update 8 juni: Volgens UvA-woordvoerder Yasha Lange zijn er in totaal 99.000 e-mailadressen achterhaald door de verzenders van de mail. Deze hebben zij verzameld via het UvA-mailsysteem en verschillende databestanden, zoals waarschijnlijk Blackboard. Hierdoor hebben ook ook mensen van buiten de UvA een mail gekregen. Ongeveer 14.000 mails zijn niet verzonden, door technische problemen en ingrijpen door ICT Services. Verder onderzoek loopt nog.

Update 10 juni: De mail is verstuurd vanaf een gekraakt UvA-net ID. Dit wil zeggen dat de actievoerders een account van een student of medewerker hebben gekraakt. ICTS heeft contact gehad met de eigenaar van het account en is er zeker van dat deze persoon er niets mee te maken heeft. 'Dit overtreedt al onze ICT-gedragsregels,' stelt Yasha Lange.