Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Uit protest tegen de vele flexcontracten en de schaarse vaste contracten op de UvA én uit solidariteit met de actie van de schoonmakers op het Roeterseiland hebben leden van De Nieuwe Universiteit de ingang van het Maagdenhuis geblokkeerd. Ze zitten op de trappen, laten niemand binnen en hebben spandoeken opgehangen.

Met de actie proberen de actievoerders de in hun ogen 'structurele en opzettelijk slechte behandeling en uitbuiting' van academisch en niet-academisch personeel van de UvA onder de aandacht te brengen. Er is volgens DNU veel onduidelijkheid over de verlenging van tijdelijke contracten, vooral op de faculteit der geesteswetenschappen en de werkdruk voor alle werknemers neemt sterk toe door het werknemersbeleid van de UvA.eisen

Foto: Daniël Rommens Foto: Daniël Rommens

Medewerkers van het Maagdenhuis kunnen via de zij-ingangen naar binnen.

Update 11.20 uur: PvdA-kamerlid Mohamed Mohandis heeft het kabinet vragen gesteld over het HR-beleid van de UvA, naar aanleiding van de  acties van De Nieuwe Universiteit. In een eerdere motie van Mei Li Vos is aan het kabinet gevraagd een sterk signaal af te geven aan besturen van universiteit over het inzetten van tijdelijke krachten en de wenselijkheid van stabiele carrièrepaden. Mohandis vraagt zich nu af of het personeelsbeleid van de UvA, 'met tweederde flexwerkers' wel aansluit op de wens van de regering om minder flexwerkers en meer vaste contracten. Lees de volledige vragenlijst van Mohandis hier.

Update 15.30 uur: Een groep gemaskerde actievoerders zijn het Bungehuis ingegaan, wat voor wat onrust zorgde onder de beveiliging. Toen de groep weer buiten was, minuten later, is de voordeur van het pand gesloten. Politie staat op de stoep.

Intussen is het Maagdenhuis nog steeds door actievoerders van DNU geblokkeerd. Werknemers wordt toegang tot het pand ontzegd door de actievoerders. Tot ongenoegen van vice-rector Edgar du Perron. Op Twitter meldt hij dat deze 'te harde' acties het proces van vernieuwing bedreigen.