Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schoonmakers op het Roeterseiland zijn naar eigen zeggen de dupe van 'intimidatie en bedreigingen'. Dat schrijft FNV Schoonmaak in een persbericht. Er is paniek onder de schoonmakers nu de UvA sinds begin mei samenwerkt met schoonmaakbedrijf Hago. Schoonmakers voelen zich gepasseerd, vinden dat de werkdruk enorm is gestegen en worden van hun vaste werkplekken gehaald. Morgen reiken de schoonmakers de UvA de allereerste Gouden Ezel Award uit.

Sinds begin mei zijn de schoonmakers in overleg met directeur Facility Services Harold Swartjes om de nieuwe samenwerking met Hago in goede banen te leiden. Hago nam alle werknemers die op de Roeterseilancampus werken over na de nieuwe aanbesteding van 1 mei. De grootste verandering hierbij was dat niet langer alles altijd schoongemaakt hoeft te worden, maar dat er wordt gekeken of iets ook echt vies is. 'Hierdoor moeten schoonmakers vaak meer meters maken, maar maken zij niet meer schoon,' legt Swartjes uit. Daar komt bij dat door verhuizingen en renovaties niet constant op dezelfde plek evenveel schoonmaak nodig is. Hierdoor worden schoonmakers ingezet op plaatsen waar het het meest nodig is.

'Altijd wennen'
'Een nieuwe partij is altijd wennen,' stelt Swartjes. 'maar in overleg met de schoonmakers zijn er met Hago afspraken gemaakt over de klachten.' Zo komt er tijdelijk extra tijd en ondersteuning voor de schoonmakers. Tijdelijke schoonmaakmedewerkers zullen de vaste krachten ondersteunen om de werkdruk te verlagen.

Hago gaat ook wekelijks met de schoonmakers praten over wat er verbeterd kan worden. 'Ook willen we kijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld op sommige plekken eerder open gaan, niet om 7 uur, maar 6. Veel collegezalen moeten namelijk schoon zijn voor negenen,' vertelt Swartjes. 'En we moeten kijken naar de roostering: als een zaal pas om 10 of 11 uur wordt gebruikt, hoeft die niet voor negenen schoon te zijn.'

'Een werknemer met slechte knieën kun je geen trappen laten schoonmaken'
De schoonmakers van het Roeterseiland startten twee weken geleden een protestactie tegen het nieuwe beleid. Zij voelen zich door de aanbesteding in de steek gelaten door het UvA management. FNV-woordvoerder Maadey Meuleman vertelt dat schoonmakers van Hago waarschuwingsbrieven hebben gekregen, omdat zij werk zouden weigeren. 'Maar je kan een werknemer met slechte knieën niet de trappen laten schoonmaken,' stelt zij. 'Als zij hier een punt van maken, dan krijgen ze te horen dat als het ze niet bevalt ze "kunnen vertrekken". Sommige werknemers werken al 20 tot 30 jaar op dezelfde plek. Die worden daar nu weggehaald.'

De actie van de schoonmakers en de uitreiking van de Gouden Ezel Award zijn morgen om 13.00 uur in de kantine van REC H.