Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Docenten Business School HvA vrezen voortbestaan opleidingen

Jeff Pinkster,
17 december 2011 - 10:47
UPDATE - NU MET BRIEF VAN DOCENTEN Docenten van de International Business School vrezen voor het voortbestaan van de internationale opleidingen. Dat staat in een brandbrief aan domeinvoorzitter Ineke van der Linden, die door meer dan vijftig docenten is ondertekend.

In de brief schrijven de docenten dat het vertrouwen in het bestuur ‘het nulpunt nadert’ door de almaar verslechterende verhouding tussen de docenten en het bestuur. Hun zorgen zijn versterkt door het recente, en volgens de schrijvers onterechte, ontslag van opleidingsmanager Paul Melessen van de opleiding Trade Management Asia en International Management. Een andere opleidingsmanager werd korte tijd van haar taken ontheven, waarna ze haar functie weer terugkreeg.

Zijspoor
In de brief wijzen de docenten erop dat er door de jaren heen een cultuur van angst is ontstaan. Het bestuur staat niet open voor kritiek en de personen die te kritisch zijn worden op ‘een zijspoor’ gezet. In zes jaar tijd hebben de docenten zes afdelingsmanagerssmanagers voorbij zien komen. Nieuwe docenten zouden bij binnenkomst verbaasd zijn over de stijl van leidinggeven, die zij typeren als ‘outdated’. Afdelingsmanger Bert Schollema is volgens de docenten bovendien weinig succesvol gebleken in het verbeteren van de opleiding.

Om hun argumenten kracht bij te zetten wijzen de docenten op de tevredenheidsmonitor. Daaruit zou blijken dat opleidingsmanagers worden geprezen, terwijl het bestuur zelf laag blijft scoren. In de brief roepen de docenten het bestuur daarom niet alleen op het ontslag van Melessen op te schorten, maar roepen ze het bestuur ook meer beleid te ontwikkelen dat wordt gesteund door de werknemers van de Business School. Dat moet dan ingebed worden in een cultuur waarin alle werknemers eerlijk en professioneel worden behandeld op basis van vertrouwen.

Volgens Peter Fonkert, lid van de domeinraad Economie & Management, speelt op de achtergrond nog eens mee dat de opleiding international business and management studies en trade management Asia respectievelijk in 2012 en 2013 moeten worden geaccrediteerd. ‘Domeinvoorzitter Ineke van der Linden gaat vooralsnog niet in op de kritiek. Er worden nu bijeenkomsten georganiseerd om in te gaan op de kritiek. Maar eventuele vragen moesten van tevoren schriftelijk worden ingediend!’

In een reactie op de brief laat domeinvoorzitter Ineke van der Linden weten dat de schrijvers er niet altijd blijk van geven te ‘beschikken over de juiste informatie’. Inhoudelijk wil Van der Linden niet opgaan op de kritiek, dat doet ze pas tijdens een bijeenkomst met de docenten in kwestie. Aanstaande dinsdag is er een speciale bijeenkomst voor de afdeling IBS. Voor medewerkers van het domein zijn er die week ook nog drie andere bijeenkomsten.

De brief van de docenten is hier te downloaden. Lees alle berichten over de crisis bij het Domein Economie & Management in het dossier.
Lees meer over