Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

DNU: 'We waren altijd al van plan om te vertrekken'

Daniël Rommens,
9 april 2015 - 11:56
De Nieuwe Universiteit (DNU) was nooit van plan om na het komend weekend in het Maagdenhuis te blijven zitten. Dat zegt Alex, woordvoerder van de bezettende actiegroep. Woensdagochtend hulden de bezetters het eventuele vertrek uit het UvA-pand nog in een dichte mist en kondigde, tot verbazing van het CvB en de aanwezige pers, slechts aan dat het protest op 'een andere, hardere manier zou worden voortgezet'. 'Er was nog geen consensus over het vertrek en dus konden we niets meer vertellen dan dat,' aldus Alex.

De onderhandelingen tussen DNU en het CvB over het verlaten van het Maagdenhuis waren volgens Alex vastgelopen en ontaardden in 'dreigen met juridische stappen' van de kant van het CvB. 'Dat schoot ons in het verkeerde keelgat,' verklaart Alex. 'Bovendien lagen er nog een paar punten op tafel, zoals het aanhouden van twee kamers in het Maagdenhuis, waar het CvB niet op in wilde gaan.'

'We zijn inmiddels een grote organisatie, dus het duurt dan even voor iedereen op één lijn zit,' zo verklaart Alex. Waarom er toch een persconferentie werd gegeven terwijl er geen uitsluitsel gegeven kon worden over het vertrek, laat hij in het midden. Woensdagavond bereikte DNU in hun general assembly wel een 'brede consensus' over het vertrek. 'Iedereen gaat in principe maandag het Maagdenhuis uit. Er is niemand die gisteren anders heeft doen vermoeden tijdens de vergadering,' verzekert Alex.

Nieuwe bezettingen niet uitgesloten
Over de 'hardere' acties die DNU zal bezigen om hun eisen ingewilligd te krijgen na het vertrek uit het Maagdenhuis zegt Alex niets. 'Wij sluiten niet uit dat we andere panden zullen bezetten.' Tegelijkertijd zal de actiegroep deelnemen aan de vorming van de commissies en het 'constructieve gesprek'.

Dat docent Rudolf Valkhoff een dag eerder nog oreerde dat de 'vertrouwensbreuk tussen het CvB en de academische gemeenschap' definitief is en daarmee het bestuur typeerde als niet legitieme gesprekspartner, heeft daarop volgens Alex geen invloed. 'We willen nog steeds dat ze aftreden, maar zolang het CvB blijft zitten moeten we er maar het beste van maken,' vindt hij.