Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Update: De Nieuwe Universiteit vertrekt niet uit Maagdenhuis, eist aftreden CvB

Henk Strikkers,
8 april 2015 - 08:10
Het blijft onduidelijk of de studenten van De Nieuwe Universiteit, na de onderhandelingen die het gisteren voerde met het College van Bestuur van de UvA, daadwerkelijk vertrekken uit het Maagdenhuis. Dat blijkt uit de persconferentie die zij vanochtend hield. Er was een akkoord: zondagavond na afloop van het Festival of Sciences and Humanities zouden de actievoerders vertrekken. Tijdens die persconferentie lieten de studenten echter weten niet van plan te zijn te vertrekken.

Vanochtend lieten de enkele actievoerders weten dat de acties op een andere, hardere manier worden voortgezet na maandag. Dat zei Rudolf Valkhoff. Hij wil niet uitweiden of dit een vertrek uit het Maagdenhuis betekent. Ook de andere aanwezige bezetters houden hun lippen stijf op elkaar.

Tegen AT5 zei UvA-woordvoerder Yasha Lange verbaasd te zijn over de uitspraken tijdens de persconferentie. 'Gisteravond waren de onderhandelingen klaar. Er was een akkoord: 21.00 uur zondagavond. Nu hoor ik vanmorgen dit. Ik ben heel verbaasd.'

Update 9.40 uur: In een persbericht schrijft De Nieuwe Universiteit dat het het onmiddellijke aftreden eist van het College van Bestuur van de UvA. Zij staakt alle onderhandelingen tot het CvB aftreedt. De actievoerders voelen zich geïntimideerd door het bestuur, omdat het bestuur naar hun zeggen 'juridische dreigementen' inzet tegen de actievoerders.

Op Twitter geeft Rethink UvA aan nog niet goed te weten wat zij moeten met de plotselinge koerswijziging van DNU.

Wel melden ze dat Rethink en Humanities Rally teleurgesteld zijn dat er geen akkoord is bereikt na de onderhandelingen, die de hele avond gisteravond hebben plaatsgevonden.

Update 10.30 uur: De actievoerders geven wisselende antwoorden over de General Assembly gisteren. Sommigen zeggen dat er wel degelijk een akkoord is bereikt en dat nog steeds het plan is dat de studenten maandag na het festival het Maagdenhuis zullen verlaten. Wel geven ze aan dat er vervolgens tot andere acties zal worden overgegaan. 'Ik ga in ieder geval weg', zegt één jongen van DNU. Hij lacht, maar verbloemt daarmee de vermoeidheid op zijn gezicht niet. Op de vraag of er een kleine groep in het Mh is die weigert weg te gaan, komt maar een antwoord: 'geen commentaar.'