Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Onderhandelingen over Maagdenhuis voorlopig zonder resultaat

Henk Strikkers,
7 april 2015 - 14:32
De gesprekken over een vertrek uit het bezette Maagdenhuis lijken uiterst stroef te verlopen. Vandaag onderhandelen de verschillende actiegroepen, Asva Studentenunie en de Centrale Studentenraad met het College van Bestuur over de toekomst van het huidige hoofdkwartier van De Nieuwe Universiteit. Dat gesprek leverde tot op heden nog geen concrete resultaten op. Volgens de bezetters omdat het CvB een kort geding voorbereidt.

Sinds er een akkoord is bereikt over de instelling van verschillende commissies die de modernisering van de UvA moeten begeleiden, zingt het al rond. Het zou niet lang meer duren voordat de langste Maagdenhuisbezetting uit de geschiedenis ten einde komt. Vandaag onderhandelden vertegenwoordigers van De Nieuwe Universiteit (DNU) en Rethink UvA met UvA-vicevoorzitter Hans Amman over een vertrek uit het Maagdenhuis.Nog één keer knallen
Harriet Bergman, namens DNU aanwezig aan de onderhandelingstafel, vertelt dat er wat haar betreft best te spreken is over een vertrek. ‘Wij gingen het gesprek in met het idee om dit weekend nog één keer te knallen en op het festival te spreken over de toekomst van universiteiten. Maandag zouden we dan het hele Maagdenhuis, met uitzondering van twee kamers en de hal, schoon achterlaten.’ Die kamers zouden met name vanwege een symbolische waarde bezet blijven. ‘Zo blijven we toch een beetje een vinger aan de pols in het Maagdenhuis houden,’ legt Bergman uit.

De UvA had volgens Bergman andere ideeën. ‘Ze bereiden een kort geding voor tegen bezetters waarvan ze toevallig de naam weten,’ vertelt zij. ‘Dat zou dan een afschrikwekkende werking moeten hebben op de andere studenten. “Als jullie er maandag nog zitten, worden jullie ontzet”, zoiets.’

Om 16.00 uur onderhandelen beide partijen verder. Bergman hoopt nog steeds dat er vandaag een oplossing gevonden kan worden. De UvA was op dit moment nog niet beschikbaar voor commentaar.