Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Collegevoorzitter Louise Gunning ziet af van haar kandidatuur voor het voorzitterschap van de Raad van Commissarissen (RvC) van Schiphol. Ze vindt het onder de huidige omstandigheden niet verantwoord een dergelijk zwaar voorzitterschap op zich te nemen.

Begin april kiezen de aandeelhouders van Schiphol een nieuwe voorzitter van de RvC. Gunning was daarvoor de gedoodverfde kandidaat. Ze trad begin vorig jaar toe tot de RvC met de bedoeling dat ze het voorzitterschap na enige maanden zou overnemen van de zittende voorzitter Tony Ruys. Maar aangezien zij toen nog maar net in de RvC zat en geen ervaring had in de luchtvaartsector, bleek er meer tijd nodig om haar in te werken. Gevolg was dat Ruys een jaartje langer bleef zitten. Dat jaartje zit er inmiddels bijna op en Gunning zou aantreden. Maar onder druk van de bezetting van het Maagdenhuis en de uitvoering van het tienpuntenplan, loopt dat nu anders.

UvA-belang
Gunnings woordvoerder Yasha Lange liet vorige week al weten dat de collegevoorzitter in een later stadium van de kandidatuur opnieuw zou kijken ‘of het opportuun zou zijn dat zij dat voorzitterschap eventueel accepteert’. Lange liet namens Gunning weten dat zij het ‘van groot belang’ acht haar aandacht bij de UvA te hebben. Kennelijk prevaleert het UvA-belang nu toch boven het belang van Schiphol. Voor de goede orde: Gunning blijft gewoon lid van de RvC. De inkomsten die zij daarmee verdient stort zij in het Universiteitsfonds van de UvA.

'Het klopt'
Schiphol wil het bericht dat Gunning zich terugtrekt bevestigen noch ontkennen. ‘Wij doen er geen mededelingen over,’ zegt woordvoerder Lukas Burgering. UvA-woordvoerder Lange bevestigt echter wel dat Gunning zich heeft teruggetrokken als kandidaat-voorzitter. ‘Het klopt, maar ze blijft wel lid van de RvC.’ Hij verwijst verder naar Schiphol.

Lees hier een groot interview met collegevoorzitter Louise Gunning.