Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Maagdenhuis: 'Toezeggingen onvoldoende om vertrouwen te herstellen'

Clara van de Wiel,
11 maart 2015 - 15:25
Update: De actiegroepen hebben inmiddels een gezamenlijke verklaring doen uitgaan. De groepen verwelkomen het 'retorische rechtsomkeert' dat het CvB gemaakt lijkt te hebben, maar benadrukken dat dit slechts een eerste stap is. Daarnaast lossen de voorstellen de vertrouwenscrisis niet op, en wordt niet ingegaan op de eerder gestelde eisen. Het protest gaat daarom door. Daarnaast zal een eigen vertegenwoordigend orgaan van studenten en medewerkers in het leven worden geroepen.

---

Een voorzichtig gebaar, maar bij lange na niet voldoende om de vertrouwenscrisis te bezweren. Dat was het algemene sentiment vanmiddag, tijdens de gezamenlijke vergadering van actiegroepen Rethink UvA, De Nieuwe Universiteit en Humanities Rally.

Tijdens de vergadering werden de tien 'uitgangspunten' die het College van Bestuur gisteren rondstuurde besproken. Niet iedereen toonde zich negatief. Zo waren er docenten die blij waren dat hoewel nog onvoldoende uitgewerkt, het CvB zich er in elk geval wel aan committeerde. Anderen misten juist echter een ‘commitment’ en benadrukten dat zulke ‘vage toezeggingen’ dat per definitie niet kunnen zijn.

Belangrijkste punt van kritiek was dat noch in de tien toezeggingen, noch in de begeleidende brief wordt ingegaan op de vertrouwensbreuk met het CvB. Zo neemt het college uiteindelijk toch geen verantwoordelijkheid, aldus de docenten. Ook wordt nog niet ingegaan op een paar van de concrete eisen van Rethink UvA, zoals een onafhankelijk onderzoek naar het financiële beleid van de UvA.

Later deze week een uitgebreidere reactie op de toezeggingen volgt. Vooralsnog gaan de aangekondigde acties, waaronder een demonstratie vrijdagmiddag, gewoon door.