Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Bungehuis Kort: zaken geseponeerd, Bungehuis donderdag weer open

Henk Strikkers,
25 februari 2015 - 15:52
Vandaag is de dag na de ontruiming van de bezetters van het Bungehuis. Die gaan, eenmaal vrijgekomen, niet bij de pakken neer zitten. Vanavond organiseren ze een protestmars voor een democratischer hoger onderwijs die loopt van het Bungehuis naar het Maagdenhuis. Onder meer Tweede Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Jasper van Dijk (SP) zullen spreken bij de protestmars.

Zaken tegen Bungehuisbezetters voorwaardelijk geseponeerd
De 46 Bungehuisbezetters die gisteren werden gearresteerd hoeven voorlopig niet voor de rechter te verschijnen. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaken voorwaardelijk te seponeren omdat ‘ze al voldoende ‘door feit en gevolgen zijn getroffen.’ Met andere woorden: het Openbaar Ministerie vindt dat ze met een nacht in de cel al voldoende hebben geboet. Van de 42 verdachten die hun identiteit niet wilden opgeven zijn foto’s en vingerafdrukken gemaakt en daarna zij zij heen gezonden.

Het voorwaardelijke sepot houdt in dat wanneer studenten binnen twee jaar een ander strafbaar feit plegen, ze alsnog voor de bezetting vervolgd kunnen worden. Of de Bungehuisbezetters ook de dwangsom van 1.000 euro per dag moeten betalen, hangt af van het college van bestuur van de UvA.

Bungehuis donderdag weer open
Vanaf morgenmiddag 13.00 uur is het Bungehuis weer toegankelijk voor medewerkers van de UvA. Ook de bibliotheek in het Bungehuis is vanaf dan toegankelijk. Vanaf vrijdag vinden er weer colleges plaats in het Bungehuis.

UvA zoekt rechtmatige eigenaars slaapzakken
De UvA biedt de bezetters aan om hun slaapzakken en matjes die zijn achtergebleven in het Bungehuis, op te komen halen. Als ze kunnen aantonen dat ze de rechtmatige eigenaar van hun slaapspullen zijn, krijgen ze die terug.

Smerige bestuurskamers
Vandaag zijn schoonmakers al de hele dag bezig om het Bungehuis schoon te maken. Over het algemeen blijkt het Bungehuis netjes te zijn achtergelaten. Alleen de bestuurskamers zouden nogal smerig zijn 'en de afwas is niet gedaan,' voegde een schoonmaker daaraan toe.

Kijk voor meer foto's van de schoonmaakactie op onze Facebook-pagina.