Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

UvA start procedure tegen bezetters Bungehuis

Dirk Wolthekker,
16 februari 2015 - 16:54
De UvA start een kort geding tegen de actiegroep die sinds vrijdagmorgen het Bungehuis bezet houdt. De UvA sommeert de bezetters dinsdagmiddag om twaalf uur het pand te hebben verlaten.

‘Een kleine groep actievoerders dupeert het onderwijs en het onderzoek. Medewerkers kunnen niet naar hun werk, colleges moeten worden verplaatst en studiegesprekken kunnen niet plaatsvinden,’ aldus CvB-voorzitter Louise Gunning. ‘Het is belangrijk om over de universiteit na te denken, maar dat kan ook op een andere plek. Het debat voeren is goed, ideeën zijn bespreekbaar, maar er zijn alternatieve locaties. De actiegroep wenst daarvan geen gebruik te maken. Dat is jammer.’

Gisteren bood Gunning de actievoerders een locatie aan op het BG-terrein om hun actie voort te zetten. Ter plekke staat een leeg UvA-pand leeg te wezen, in afwachting van restauratie. Deze locatie, waarin eerder het studentencentrum (StuC) was gevestigd, zou dienst kunnen doen als plek voor debatten, lezingen en discussie over de onderwerpen waar de actievoerders over in gesprek willen. De actievoerders wezen dit aanbod van de hand. Probleem daarbij was of eigenlijk is, is dat de UvA wel in gesprek wil, maar gelijktijdig eist dat het Bungehuis wordt verlaten door de bezetters. Die hebben op hun beurt de omgekeerde insteek: ze willen graag praten, maar de bezetting gelijktijdig handhaven.

De bezetters treden niet met naam en toenaam naar buiten , maar laten via ‘nummer 23’ weten nog niets te weten van de deadline van dinsdagmiddag twaalf uur. ‘Ik heb het gevoel dat wij hier nog niets van weten. Dit moeten met elkaar overleggen,’ zegt het vrouwelijke nummer. Als de bezetters dinsdagmiddag twaalf uur het pand niet hebben verlaten, treedt de juridische procedure in werking. De UvA stelt de actievoerders aansprakelijk voor alle schade die zal ontstaan als gevolg van de juridische procedure en een eventuele ontruiming.