Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Bezetters Bungehuis niet van plan te vertrekken

Clara van de Wiel,
15 februari 2015 - 17:46
Aan de bezetting van het Bungehuis lijkt voorlopig geen einde te komen. Vanochtend deed het College van Bestuur de bezetters een voorstel om in gesprek te gaan over hun eisen, op voorwaarde dat zij het UvA-gebouw zouden verlaten. Dat aanbod is vanmiddag door de studenten afgeslagen.

In het voorstel van de UvA zouden de studenten een alternatieve locatie krijgen om debatten te organiseren. Het leegstaande UvA-gebouw BG5 zou hiervoor ter beschikking worden gesteld. Rector Dymph van den Boom zou met een lezing vanmiddag het spits afbijten, waarna studenten hun eigen programmering konden starten.

Drukmiddel

De studenten zijn niet op het aanbod ingegaan. Volgens hun woordvoerster ‘El’ zou er van een ‘echte dialoog’ nog geen sprake zijn. ‘Vanmiddag was er alleen die lezing van de rector, waarna we morgenochtend pas een gesprek zouden hebben.’ Daarnaast was de eis het gebouw te moeten verlaten onbespreekbaar. ‘We proberen al maanden in gesprek te komen. Als we nu weggaan zijn we ons enige drukmiddel kwijt.’

Woordvoerder van de UvA Yasha Lange ontkent dat het CvB een dialoog ontloopt. ‘Onlangs nog hebben we een openbaar gesprek met Humanities Rally georganiseerd.’ Hij benadrukte dat pas als de studenten het Bungehuis verlaten hebben een debat werkelijk in vrijheid gevoerd kan worden.

Vervolg

De studenten gaan ondertussen door met het organiseren van activiteiten in het bezette Bungehuis. Studenten en docenten worden opgeroepen naar het gebouw te komen voor een discussie. Vanavond is er tevens een filmvertoning. De suggestie dat onder de bezetters ook veel niet-studenten zijn, wordt door El ontkent. ‘Het zijn vooral UvA-studenten, en een paar uit Utrecht en van de VU. Er zijn hooguit drie oud-studenten bij.'

Wat de volgende stap gaat zijn is voor beide partijen onduidelijk. De bezetters zien de kans op een dialoog somber in. Ook Lange wil niet vooruitlopen op wat de vervolgstappen van de UvA gaan zijn.