Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Zes bètastudies leveren volgend jaar gezamenlijk UvA-VU-diploma op

Dirk Wolthekker,
13 februari 2015 - 11:17

De facultaire studentenraad van de FNWI heeft ingestemd met vijf zogenoemde joint degrees. Dit betekent dat de bacheloropleidingen scheikunde en natuur- en sterrenkunde en de masters Chemistry, Computer Science, Computational science en Physics & astronomy vanaf volgend jaar een gezamenlijk UvA-VU diploma opleveren.

Ook al ging de echte fusie tussen de drie bètafaculteiten van UvA (één) en VU (twee) in december 2013 niet door, stukje bij beetje komt er toch iets gemeenschappelijks tot stand. De vijf opleidingen werden de afgelopen jaren al door beide universiteiten gezamenlijk verzorgd in de vorm van joint programmes: studenten volgden colleges samen met VU-studenten, hadden soms op de VU-campus college van VU-docenten en sommigen hadden een VU-medewerker als scriptiebegeleider.

Na afloop kregen de studenten echter óf een UvA- óf een VU-diploma, al naar gelang de instelling waar ze stonden ingeschreven. Nu is er het joint degree en dat betekent dat alle studenten vanaf volgend jaar hetzelfde diploma krijgen, waarop dus zowel het UvA- als het VU-logo prijkt.

De invoering van het joint degree betekent, naast het dubbele logo, dat studenten al hun zaken bij beide onderwijsbalies kunnen regelen, en dat de rechten van studenten iets eenduidiger en helderder worden. Onderwijsinhoudelijke veranderingen en aanpassingen vonden al plaats bij de vorming van de joint programmes. De studentenraad van de VU en de beide ondernemingsraden van UvA en VU waren eerder al akkoord met de joint degrees.