Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Bewoners onveilige Spinozacampus boos op verhuurder Duwo

Daniël Rommens,
11 februari 2015 - 06:36
Betreft
Deel op
Na een zoveelste gewelddadige overval waren de bewoners van studentencomplex Dennenrode in Amsterdam-Zuidoost het zat. Ze eisten maatregelen van verhuurder Duwo, die in hun ogen te laks omgaat met de veiligheid van hun huurders. Maandag organiseerde de bewonerscommissie van de zogeheten Spinozacampus een bijeenkomst voor de bewoners en Duwo. Gebrekkige communicatie tussen huurders en verhuurder bleek het grootste probleem te zijn. 'Wij voelen ons niet gehoord, Duwo reageert arrogant op onze klachten,' klonk het in een sportzaaltje van buurthuis Anansi.

Aanhoudende criminaliteit, met als toppunt een gewapende overval die op vrijdag 30 januari op klaarlichte dag plaatsvond, was reden voor de studenten om vorige week de noodklok te luiden bij Duwo over hun veiligheid. De bewoners klaagden al langer bij hun huisbaas, maar de gesprekken met de bewonerscommissie leidden tot nu toe niet tot concrete maatregelen om de veiligheid op het studentencomplex te verbeteren. 'Ze praten voor jan lul met Duwo,' vindt Nick Vermeulen, bij wie in november 2014 werd ingebroken.

Pistool
Het meest schokkende incident was de recente overval op een student die niet bij naam genoemd wil worden. Hij werd door twee mannen in zijn woning overvallen onder bedreiging van een mes en een pistool. 'Ik moest met mijn gezicht naar beneden op mijn bed gaan liggen terwijl de mannen mijn spullen meenamen. Daarna hebben ze me met duct tape vastgebonden aan mijn stoel, zodat ik niet achter ze aan kon gaan,' vertelde de gedupeerde student. 'Ik heb tien minuten lang geprobeerd om los te komen, maar uiteindelijk heeft een buurman me moeten lossnijden.'De studenten vonden het onbegrijpelijk dat Duwo tot dan toe niets had toegezegd over het plaatsen van camera's op het complex, terwijl de politie juist aangeeft dat ze meer zouden kunnen doen na een misdrijf als ze camerabeelden tot hun beschikking hebben. Volgens woordvoerder Marja Weverling van Duwo ligt dit door privacywetgeving moeilijk: 'We zijn inmiddels in gesprek met de politie en de burgemeester om een plaatselijke verordening in te stellen. Alleen dan mogen we camera's plaatsen in de openbare ruimte.' Ook heeft het bedrijf anti-inbraakstrips besteld, die binnenkort op alle voordeuren geplaatst worden. Eerder meldde Duwo nog dat dit niet mogelijk was vanwege de brandveiligheid.

Duwo zit dus niet stil, maar vergat dit aan de bewoners te melden die na een inbraakgolf en meerdere overvallen in en rond de campus steeds ongeruster werden. Janneke Wolters, teamleider van de beheerders van Duwo, gaf toe dat het bedrijf steken heeft laten vallen bij de communicatie met de bewoners. Zij onderzoekt nu de mogelijkheid om op regelmatige basis een inloopspreekuur te organiseren voor de studenten op de Spinozacampus. De studenten waren voorzichtig positief na de bijeenkomst. 'Eerst zien, dan geloven,' zegt bewoonster Romée Brouwer.

Lees een uitgebreid verhaal over de criminaliteit op de Spinozacampus in deze longread.

In de D-buurt krijg je de inbraken erbij cadeau
lees meer