Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Werkgroepadviezen FGw: 'meer ambitie, minder vrijblijvendheid'

Yannick Fritschy,
23 januari 2015 - 15:06
De eerste werkgroepadviezen voor een nieuwe opzet van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) zijn uitgelekt. Dat is te lezen op de website van actiegroep Humanities Rally. De werkgroep ‘onderwijs en student-experience’ pleit voor een model met meer ambitie en minder vrijblijvendheid. Onder andere intakegesprekken en een strenge aanwezigheidsnorm moeten daarvoor zorgen.

De werkgroep stond onder leiding van neerlandicus Jan Don. In een rapport adviseert de groep aan opleidingen om bij de voorlichting al duidelijk te maken dat je als FGw-student deel uitmaakt van ‘een ambitieuze groep intellectuelen die hoge eisen stellen aan zichzelf en hun omgeving.’ Als deze hoge eisen een daling in de instroom of hoge uitval in het eerste semester veroorzaken, moeten opleidingen dat volgens de werkgroep voor lief nemen.

Daarnaast adviseert de werkgroep een strakker vakkenschema en een strenge aanwezigheidsnorm, om vrijblijvendheid te doen afnemen. Een beter onderwijsklimaat moet onder meer gecreëerd worden met een afname van het aantal tijdelijke aanstellingen en door consequenties te verbinden aan de beoordeling van docentprestaties.

Ook bij de werkgroep ‘talen’ is een deel van de uitkomsten uitgelekt. In een PowerPoint-presentatie is te zien dat deze groep een studieschema voorstelt met onder andere minder ruimte voor taalverwerving en meer vakken samen met andere studies.

Volgende week worden alle werkgroepadviezen officieel openbaar gemaakt.

Update: scholieren
In het kader van de nieuwe faculteitsopzet verricht de FGw tevens onderzoek onder scholieren, bericht Humanities Rally. Onder de kop ‘Onderzoek FGw onder scholieren van tendentieuze aard?’ plaatste de actiegroep vandaag een mail op haar website waarin de FGw VWO-scholieren uitnodigt voor een online enquête.

De actievoerders zijn verbolgen over de mail, omdat daarin staat dat ‘er wordt gekeken of het beter is een bacheloropleiding breder te maken zodat je niet direct hoeft te kiezen wat je wilt studeren’, terwijl de FGw eerder zou hebben aangegeven dat verbreding binnen de faculteit noodzakelijk is in verband met bezuinigingseisen.

Direct nadat Humanities Rally de mail op de site had geplaatst, is de online enquête gesloten.

Update 16:25: Inmiddels zijn alle documenten te lezen op de website van de UvA.