Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

UvA en VU willen masters Artificial Intelligence bundelen

Dirk Wolthekker,
22 januari 2015 - 06:52
De masters Artificial Intelligence (AI) aan de UvA en VU willen hun krachten bundelen en komend collegejaar één gezamenlijke master aanbieden. Het onderwijs zal vooral aan de UvA, dus op Science Park, plaatsvinden.

‘De huidige masters AI aan de VU en de UvA zijn vrij complementair,’ vertelt Andy Pimentel, onderwijsdirecteur Graduate School of Informatics aan de UvA. ‘De VU-master legt nadruk op mensgerichte elementen, de UvA-master is technischer. Bij elkaar is veel kennis aanwezig die we willen bundelen. Studenten krijgen daardoor veel meer te kiezen, onder meer in het vak- en thema-aanbod.’ Binnen de artificial intelligence, ook wel bekend als kunstmatige intelligentie, wordt vooral onderzoek gedaan naar slimme gebruiksvoorwerpen en robots.

In eerste instantie zal de gezamenlijke master niet leiden tot een joint degree, maar zullen beide bestaande masters een aparte CROHO-registratie behouden bij de NVAO. Pimentel: ‘Voor de gezamenlijke master zullen we de CROHO-registratie van de UvA gebruiken. Die van de VU zullen we gebruiken om de daar bestaande master om te zetten in een opleiding Socially Aware Computing, een “softere” variant van de huidige opleiding. Het AI-onderwijslandschap in Amsterdam wordt hiermee veel rijker.'

Door de voordeur
Pimentel zegt dat het plan ‘heel serieus, maar toch ook nog oriënterend’ is. ‘Er zijn nog veel onzekerheden rondom dit plan, vooral over de financiering en de onderlinge verrekening van geldstromen tussen UvA en VU. Daarom is het nog niet helemaal zeker dat we september 2015 halen, maar die intentie hebben we wel.’ Ook wil Pimentel dat de gezamenlijke master ‘door de voordeur’ tot stand komt. ‘Strikt genomen hoeven we geen advies te vragen aan de medezeggenschap, maar dat gaan we wel doen. We willen dat de nieuwe master ook van onderop wordt gedragen.’

De plannen van UvA en VU om hun bètafaculteiten - één aan de UvA en twee aan de VU - helemaal te laten fuseren tot één gezamenlijke bètafaculteit strandde in december 2013 toen de medezeggenschap van de UvA geen instemming gaf voor oprichting van de Amsterdam Faculty of Science. Door opleidingen te bundelen wordt geprobeerd toch een vorm van intensievere samenwerking te realiseren.