Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam geridderd

Dirk Wolthekker,
6 januari 2015 - 11:09
Hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam is ter gelegenheid van haar vertrek als voorzitter van de Onderwijsraad benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze was tien jaar verbonden aan de Onderwijsraad, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter.

Ten Dam ontving de bijbehorende versierselen uit handen van minister Bussemaker, die bij deze gelegenheid terugblikte op het voorzitterschap van Geert ten Dam. Bussemaker sprak haar waardering uit voor de combinatie van wetenschappelijkheid en aandacht voor de persoonlijke dimensie in het onderwijs. ‘De Onderwijsraad is de afgelopen vier jaar regelmatig voorop gegaan in discussies over de vraag hoe we leerlingen kunnen voorbereiden op de toekomst, en daarbij schuwde jij de fundamentele en principiële thema’s niet.’

Ook collegevoorzitter Louise Gunning hield een rede, waarbij ze inging op het belang van een stimulerende organisatiecultuur voor de professionalisering van leraren in het onderwijs.

Geen vrijbrief
Ten Dam sprak zelf uiteraard ook. Daarin ging ze in op het belang van de vrijheid van onderwijs en een terughoudende overheid, maar ook een overheid die zich nadrukkelijk bemoeit met het onderwijs als dat nodig is. Ten Dam zei:

‘De overheid mag zich met scholen bemoeien. De vrijheid van onderwijs is geen vrijbrief, maar doet juist een groot appel op scholen om hun onderwijs rijk vorm te geven. Bemoeienis van de overheid daarmee mag niet alleen, maar moet zelfs. Niet alles wat uit scholen en leraren zelf komt, heeft kwaliteit. Het is nadrukkelijk de taak van de overheid om garant te staan voor deugdelijk onderwijs voor individuen en óók te stimuleren dat scholen hun kwaliteit verbeteren. Scholen die hun eigen keuzes maken, dienen niet vanzelf het publieke belang. In de strijd om de beste leerling en het hoogste rendement kan bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het onderwijs in het gedrang komen en kunnen leerlingen kansen worden ontnomen in plaats van kansen worden gegeven.’

Ten Dam is inmiddels opgevolgd door Henriette Maassen van den Brink (1951), hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie aan de UvA en hoogleraar Evidence Based Education aan de Universiteit Maastricht. Ook Maassen van den Brink is benoemd voor vier jaar.

Lees hier de hele afscheidsspeech van Geert ten Dam.