Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (DNB), is op 1 januari 2015 benoemd tot hoogleraar monetaire stabiliteit aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Met de aanstelling van Klaas Knot wil de faculteit de uitwisseling van kennis bevorderen tussen enerzijds de praktijk van monetair beleid en anderzijds het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van de monetaire economie. Knot gaat jaarlijks een aantal colleges geven aan bachelor- en masterstudenten van de economiefaculteit. Voor de goede orde: Knot blijft gewoon president van DNB. Zijn functie aan de UvA is een onbezoldigde functie met een nul-urenaanstelling.

Klaas Knot (Onderdendam [Gr], 1967) volgde in 2011 toenmalig DNB-president Nout Wellink op. Daarvoor was hij plaatsvervangend thesauriër-generaal en directeur financiële markten bij het Ministerie van Financiën. Voor die tijd werkte hij bijna twaalf jaar bij DNB, onder andere als directeur van de divisie verantwoordelijk voor toezichtbeleid. Knot studeerde en promoveerde in Groningen. In 1995 promoveerde hij aan de RUG bij de econoom Jakob de Haan en bij de bekende PvdA-hoogleraar Flip de Kam op het proefschrift 'Fiscal policy and interest rates in the European Community' (zie hier voor een artikel over zijn proefschrift). Knot schreef en schrijft in toonaangevende (inter)nationale tijdschriften, zoals de European Journal of Political Economy en de Journal of Banking & Finance.

Knot heeft als DNB-president talloze nationale en internationale nevenfuncties, waaronder functies in de Governing Council en de General Council van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast is hij onder meer bestuurslid van de Bank for International Settlements (BIS), lid van de Financial Stability Board (FSB) en governor van het IMF.