Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Krakers verlaten vrijdagmiddag Spinhuis

Henk Strikkers,
30 december 2014 - 21:04

De voorzitter van de Rechtbank Amsterdam heeft gisteren besloten dat de studenten, die begin september de Common Room van het Spinhuis hebben gekraakt, het pand moeten verlaten.

De Universiteit van Amsterdam had in oktober een kort geding aangespannen tegen de krakers omdat de universiteit het pand tussen de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal wilde verhuren. Daarvoor moet een asbestsanering en verbouwing plaatsvinden.

Spoedeisend belang
De voorzitter van de rechtbank vonniste in november in een tussenvonnis dat er geen sprake was van spoedeisendbelang voor de krakers om het pand te moeten verlaten. En de krakers mochten nog even blijven. De universiteit moest aantonen dat er wel sprake was van haast bij de asbestsanering en verbouwing. Dat is volgens de rechtbank nu gelukt.

De rechter heeft besloten dat het belang van de UvA zwaarder weegt dan dat van de krakers. Ze kraakten het Spinhuis als een protestactie tegen het beleid dat de UvA voert. De krakers moeten binnen drie dagen het pand verlaten.

'A collective is more than a place'
De krakers van het Spinhuis stellen in een persbericht dat zij van zins zijn de uitspraak van de rechtbank Amsterdam op te volgen en snel te vertrekken uit het Spinhuis. Mochten ze dat niet doen, dan zouden de krakers voor iedere dag dat ze blijven 100.000 euro moeten betalen. Aanstaande vrijdag 2 januari om 15:00 uur overhandigen de krakers officieel de sleutels van het Spinhuis aan de UvA.

Gisterenavond was er ondanks het verlies een groot feest in het Spinhuis. Daar speechte kraker Joris van Wouden en stelde hij dat hoewel het uit het Spinhuis moeten vertrekken, het collectief blijft bestaan.

https://twitter.com/lalalalinder/status/549693997682524161

https://twitter.com/lalalalinder/status/549694667697442816

(Tekst: Sophie Oostvoorn (Het Parool)/Henk Strikkers)