Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Nieuwe universitaire cao: 3 procent loonsverhoging

Stephan Vegelien,
15 december 2014 - 13:34
Een structurele loonsverhoging van 3 procent, en een eenmalige uitkering van 350 euro in 2016. Dat zijn de belangrijkste besluiten die werkgevers en werknemers overeengekomen zijn in de nieuwe cao-onderhandelingen voor universiteiten. Dat schrijft de VSNU op haar site.

De loonsverhoging betekent dat werknemers er vanaf 1 januari 2015 2 procent bij krijgen, en vanaf 1 januari 2016 nog een keer 1 procent.

Werkgeversorganisatie VSNU en werknemersorganisaties Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, VAWO/CMHF en AC-FBZ zijn daarnaast overeengekomen dat universiteiten zich in gaan zetten om het aantal tijdelijke contracten in het onderwijs en onderzoek te verminderen. Zo willen de partijen het arbeidsperspectief van docenten, onderzoekers en promovendi verbeteren.

Het akkoord valt samen met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die vanaf januari 2015 deels ingaat, en deels vanaf juli 2015. De cao-partijen zijn overeengekomen hun beleid zo veel mogelijk op deze wet aan te passen.

Het akkoord wordt voorgelegd aan de achterban van de VSNU en de werknemersorganisaties. Als deze positief is over het akkoord, wordt het op 9 januari 2015 definitief.

Update 9-1-2015: De vier werknemersorganisaties hebben vandaag ingestemd met de cao. Dat schrijft de VSNU. Daarmee is deze definitief vastgesteld. De cao loopt van 1 januari 2015 tot en met 1 juli 2016. Over de precieze cao tekst gaan de partijen binnenkort om tafel.

Lees het hele akkoord hier (pdf).
Check hier de nieuwe loonschalen (pdf).