Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Voormalig interim-decaan FEB nu interim-decaan FMG

Dirk Wolthekker,
11 december 2014 - 13:01
Voormalig interim-decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde Eric Fischer wordt per 1 januari opnieuw interim-decaan, nu van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). Zijn benoeming heeft een open einde: hij blijft totdat er een definitieve opvolger is gevonden voor vertrekkend decaan Edward de Haan. Die sleepte vorig jaar een ERC Advanced Grant in de wacht en gaat nu daarmee onderzoek doen.

Eric Fischer (r) tijdens Room for Discussion in 2011 Eric Fischer (r) tijdens Room for Discussion in 2011

Eric Jacob Fischer (Naarden, 1946) is iemand van eigen kweek, zou je kunnen zeggen: hij studeerde economie aan de UvA, waaraan hij in 1983 ook promoveerde op een bedrijfshistorisch onderzoek, getiteld ‘Fabriqueurs en fabrikanten: de Twentse katoennijverheid en de onderneming S.J. Spanjaard te Borne tussen circa 1800 en 1930’. Sindsdien is hij steeds in het bedrijfshistorische deel van de economie gebleven: van 1994 tot 2011 was hij bijzonder hoogleraar bedrijfsgeschiedenis aan de UvA. Daarvoor was hij directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).


Fischer bekleedt veel commissariaten, waaronder een commissariaat bij de UvA Holding en de Delta Lloyd Group. Fischer is daarnaast geen onbekende in ‘interim-land’: na zijn interim-decanaat bij de FEB ging hij interimmen bij de Faculteit Economie en Management van de Hogeschool Utrecht. Zowel bij de FEB als in Utrecht moest een omvangrijke reorganisatieklus worden geklaard. Tegen Folia zei hij toentertijd dat de reorganisatie van de FEB zijn ‘zevende of achtste reorganisatie’ was.

Opdracht
‘Bij de FMG heb ik een volstrekt andere opdracht dan toentertijd bij de FEB,’ zegt Fischer in een reactie op zijn benoeming. ‘Het is absoluut niet de bedoeling dat ik de FMG ga reorganiseren. De FMG doet het nationaal en internationaal uitstekend in alle rankings en de faculteit ziet er ook financieel gezond uit. Maar dat ik alleen op de winkel zou passen klinkt mij wat te passief. Er zijn natuurlijk toch wel wat zaken die aan de UvA spelen. Ik noem de huisvesting en het momenteel bediscussieerde allocatiemodel. Een eventuele verandering van dat model raakt natuurlijk alle faculteiten, dus ook de FMG, al is het primair een zaak van het college van bestuur.’

Ingmar Visser, lid van de Centrale Ondernemingsraad en tevens vicevoorzitter van de facultaire ondernemingsraad van de FMG, is blij met Fischer en laat weten ‘positief’ te hebben geadviseerd. ‘Het is belangrijk dat er nu eerst een opvolger komt voor De Haan, ook al is het tijdelijk. Fischer heeft ervaring met het leiden van een faculteit en het zal komend jaar op de FMG in financieel opzicht veel beter gaan dan aanvankelijk gevreesd, dus ingewikkelde financiële maatregelen hoeft Fischer niet te nemen. Die agenda is er absoluut niet.’

AUC
Ook aan het Amsterdam University College gaat een interimmer aan de slag in afwachting van een opvolger van Marijk van der Wende, die op 1 januari vertrekt. In afwachting van de benoeming van een nieuwe directeur is Ramon Puras (momenteel adjunct-directeur) benoemd tot plaatsvervangend directeur voor het komende semester of zoveel korter totdat een definitieve directeur wordt benoemd.  De werving daarvoor gaat binnenkort van start.