Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

FGw-studenten eisen zeggenschap met protestcollege

Daniël Rommens,
25 november 2014 - 20:00
Strijdlustige studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) vulden dinsdagavond collegezalen van de Oudemanhuispoort. Actiegroep Humanities Rally organiseert protestcolleges tegen de bezuinigingsplannen voor de faculteit. De actievoerders hebben twee eisen: meer geld naar FGw, zodat er geen overhaaste bezuinigingen hoeven worden doorgevoerd en als er dan bezuinigd moet worden, dan alleen in goed overleg met de studenten en de docenten. 'Als die eisen niet snel worden ingewilligd, dan staan wij donderdag op het Spui en dan zijn we minder vriendelijk,' stelt actievoerder Tivadar Vervoort.

'Het is geen bezetting,' benadrukt Meike Mol (filosofie). 'We zijn hier om duidelijk te maken hoe belangrijk wij de inhoud van onze studies vinden. Dat doen we niet door te rellen.'

De grote collegezaal is overvol als Vervoort (filosofie) het startschot geeft voor een avond die zich volgens een van de aanwezige studenten nog het best laat omschrijven als een 'klein voorproefje van een liberal arts bachelor'. Een keur aan lezingen volgt: over Poolse literatuur, geschiedenis en filosofie.

FGw decaan Frank van Vree en rector magnificus Dymph van den Boom. FGw decaan Frank van Vree en rector magnificus Dymph van den Boom

Na een krap uur arriveren FGw decaan Frank van Vree en rector magnificus Dymph van den Boom, onder luid gejuich van de aanwezige actievoerders. Vervoort: 'Ik hoop dat ze goed luisteren naar hoe belangrijk wij onze studies vinden.' Humanities Rally wil vooral in gesprek gaan. Dat blijkt wel uit de vriendelijkheid waarmee de bestuurders worden onthaald.

Om tien uur sluit de Oudemanhuispoort, maar de studenten zijn niet van plan om dan al braaf naar huis te gaan. Ze wachten tot de politie hen komt halen en als die ze dan verzoekt om weg te gaan, moeten alle studenten daaraan gehoor geven. En er mag geen alcohol gedronken worden. Dat zijn de regels van Humanities Rally en ze worden in alle talen extra benadrukt.