Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Verzoek UvA in Spinhuis-zaak voorlopig afgewezen

Henk Strikkers,
10 november 2014 - 19:23

De krakers in het Spinhuis kunnen voorlopig blijven zitten. De voorzitter van de rechtbank Amsterdam heeft het verzoek van de UvA tot ontruiming van het Spinhuis vooralsnog afgewezen. De krakers trekken voorlopig aan het langste eind, omdat de UvA niet wist aan te tonen dat ze een spoedeisend belang heeft bij snelle ontruiming van de Common Room van het Spinhuis.

De UvA had het Spinhuis-collectief gedagvaard, omdat de kraak de onderhandelingen met de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW) zou schaden. De KNAW zou het Spinhuis, het Bushuis en het Oost-Indisch Huis met ingang van volgend academiejaar willen huren van de UvA. Daartoe zou de UvA onder meer asbestonderzoek moeten uitvoeren, wat de aanwezigheid van de krakers zou belemmeren. Bovendien is de onzekerheid over de vertrekdatum van de krakers volgens de UvA een verslechtering van haar onderhandelingspositie.

UvA krijgt tweede kans
Om een kort geding te winnen moet de eiser, in dit geval de UvA, een spoedeisend belang bewijzen. De rechtbankpresident oordeelde dat dit op dit moment niet voldoende kan worden aangetoond door de UvA. Tot en met 15 december kan de UvA alsnog proberen de rechter te overtuigen dat zij een spoedeisend belang heeft bij een snelle ontruiming. Een week later, nadat ook de krakers op eventuele nieuwe feiten hebben kunnen reageren, doet de rechter definitief uitspraak.

Lees morgen de reacties van zowel de UvA als de Spinhuis-krakers op de uitspraak op FoliaWeb. De hele uitspraak lees je hier.