Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het is weer november en dat betekent dat UvA-studenten weer een docent kunnen nomineren voor de titel ‘UvA Docent van het Jaar’ . Deze hele week kunnen studenten hun favoriete docent van 2014 nomineren. Tijdens de viering van de 383e dies natalis van de UvA op 8 januari 2015 zal bekend worden gemaakt wie deze titel een jaar lang mag voeren. Bij de verkiezing, georganiseerd door Asva Studentenunie en de Centrale Studentenraad,  gaat het nadrukkelijk niet om een populariteitspoll, maar om de docent die de beste didactische en vakinhoudelijke kwaliteiten weet te combineren.

Wordt het een hoogleraar, een vrouw, een psycholoog, een scheikundige, een Nederlander, een buitenlander of eindelijk weer eens een jurist? Of opnieuw een docent van het AMC? Vorig jaar – dat wil zeggen afgelopen januari – sleepte farmacoloog Mieke Mulder van het AMC de prijs in de wacht. Zij won de gouden stelten, een wisselprijs waarmee wordt gesymboliseerd dat de docent boven het maaiveld uitsteekt. Daarnaast kreeg ze een geldprijs, te besteden aan onderwijs of onderzoek en een ‘carte blanche’ waarmee ze naar eigen inzicht tien interdisciplinaire colleges mocht verzorgen.

Gewogen stem
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en staat de verkiezing opnieuw voor de deur. Studenten kunnen tot en met vrijdag 14 november nomineren via een speciale nominatieportal op de UvA-site of via een van de stemcomputers die op verschillende UvA-locaties staan opgesteld. Uiteindelijk moeten daar zes kandidaat-docenten uitrollen, één van elke faculteit, behalve van Acta. De tandheelkundestudenten hebben hun eigen verkiezing.

In principe maakt iedere docent evenveel kans door te dringen tot de shortlist van zes: het aantal uitgebracht stemmen per docent wordt via een statistische rekenmethode gecorrigeerd voor omvang van de faculteit en opleidingen; een docent die keihard zijn best doet voor drie studenten en dus maximaal drie keer genomineerd kan worden, maakt evenveel kans als een docent die les geeft aan duizend studenten en dus duizend keer genomineerd kan worden.

Na de nominatieperiode wordt er geteld en gewogen, waarna er zes docenten mee kunnen doen aan de voordrachtsavond op woensdag 4 december in de muziekzaal van Crea. Daar presenteren de zes genomineerde docenten zich, waarbij ze worden aangemoedigd en gesecondeerd door hun studenten en de aan hun opleiding verbonden studievereniging. Daarna gaat de jury, waarin louter studenten,  in conclaaf. Check hier voor de FB-pagina van de Docent van het Jaar-verkiezing.