Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Alle stages en studiegerelateerde reizen naar Afrika onder de vlag van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) worden voorlopig niet toegestaan. Dat besluit nam het College van Bestuur van de HvA deze week vanwege de uitbraak van virussen zoals ebola en politieke instabiliteit in het continent. Het verbod op Afrikaanse reizen geldt voor twee jaar. In uitzonderlijke gevallen kan een reis naar Afrika alsnog doorgaan, maar dan moet het College van Bestuur (CvB) daar eerst een getekend akkoord voor geven.

'Dit is een heel ingrijpende beslissing van het CvB', erkent HvA-persvoorlichter Suzanne Okkes. 'Studenten en medewerkers die op dit moment in risicolanden verblijven, zullen indien nodig door de HvA worden teruggehaald naar Nederland.' De hogeschool neemt de kosten voor de repatriëring van de studenten en medewerkers voor zijn rekening. Vorige week vertrok een aantal studenten naar Zuid-Afrika voor een project om neushoorns te redden van stroperij. 'In Zuid-Afrika is minder reden tot zorg, maar met alle studenten die in Afrika zijn, wordt nu goed contact gehouden,' zegt Okkes.

Dagkoersen
Alle lopende en nieuwe voorstellen voor studiereizen en stages worden door veiligheidsadviseur Peter Wurtz onder de loep genomen. Wurtz: 'De politieke stabiliteit en gezondheidssituatie in Afrikaanse landen gedragen zich op dit moment als dagkoersen.' Om te voorkomen dat verschillende instellingen een eigen invulling gaan geven aan reisadviezen, heeft het CvB nu besloten zelf de touwtjes in handen te nemen. 'Het antwoord is in principe nee, tenzij', aldus Wurtz.

14723720857_13a2f2bc5b_k Ebola | Foto: CDC Global (flickr, cc)

Het besluit om het Afrikaanse continent als geheel te vermijden valt niet goed bij studente Laura Koenders (culturele & maatschappelijke vorming). Zij organiseert een reis naar Zuid-Afrika voor HvA-studenten. 'Ik snap dat de HvA geen risico wil lopen, maar je kunt niet hele continenten over één kam scheren. Ik ben van mening dat er per land gekeken moet worden naar besmettingsgevaar en de politieke situatie,' vindt Koenders. Daarin verschilt Afrika volgens de studente niet van een continent als Azië, waar ook veel politiek instabiele landen zijn.

UvA
Voor studenten en medewerkers van de UvA gelden volgen Peter Wurtz in principe dezelfde voorwaarden als voor de HvA'ers, hoewel het CvB van de UvA zich niet zo duidelijk heeft uitgesproken over Afrika. 'Er wordt in principe bij elke aanvraag voor een studiereis of stage gekeken naar de specifieke situatie in het land van bestemming,' aldus Wurtz.

Volgens de veiligheidsadviseur is er meer flexibiliteit bij de UvA, omdat de 'beweegredenen voor reizen naar Afrika soms meer gegrond zijn.' Als een politicoloog bijvoorbeeld onderzoek wil doen naar politieke instabiliteit in een land, dan weegt het belang van de reis volgens de veiligheidsadviseur soms zwaarder dan het risico dat ermee gemoeid is. Dat de UvA juist dít collegejaar wil werken aan sterkere banden met Afrika, noemt Wurtz een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'.