Driekwart van de wo-studenten heeft de komende jaren slechte kansen om een baan te vinden, blijkt uit de
Keuzegids Universiteiten 2015. Eerder deze maand werd in de Keuzegids HBO 2015 al
duidelijk dat de perspectieven voor driekwart van de hbo-eerstejaars de komende jaren matig tot slecht zijn. Voor universitaire studenten blijkt de situatie nu net zo somber.
Het slechte vooruitzicht geldt vooral voor juristen, economen en bedrijfskundigen, die samen een derde van alle eerstejaars vormen. De werkzame beroepsgroep in deze vakgebieden is momenteel nog relatief jong terwijl de stroom afgestudeerden groot is. In combinatie met een stagnerende economie verklaart dat de ongunstige verwachtingen. Student economie en bedrijfskunde Roelien Timmer (20) is verbaasd over de resultaten. ‘Natuurlijk zijn het matige economische tijden en is er een groot aantal studenten, maar dat mijn studie onderaan zou staan had ik niet verwacht,’ vertelt zij. ‘Ik ben nu aan een tweede bachelor, econometrie, begonnen. Daarnaast heb ik veel commissiewerk gedaan. Dat dat goed staat op mijn cv is mooi meegenomen, maar ik deed het niet bewust voor mijn baankansen.’
Tandheelkundigen daarentegen, hebben zeldzaam goede vooruitzichten. Veel tandartsen gaan de komende tien jaar met pensioen en er studeren steeds meer vrouwen tandheelkunde, die er later voor kiezen in deeltijd te gaan werken. Ook de vooruitzichten voor studenten informatica zijn goed. Zij zijn klein in aantal en profiteren juist van een doorgaande groei in het aantal ICT-banen. De concurrentie is daardoor relatief klein.
De Keuzegids voorspelt de baankansen per studie tot 2018. Deze zijn gebaseerd op onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht, dat gebruik maakt van ontwikkelingen in de economie en demografie en de aantallen studenten per studierichting.
Bestuursjaar
Studenten kunnen op andere manieren dan de studiekeuze alleen hun kansen op een baan beïnvloeden. Online netwerkplatform
Magnet.me deed onderzoek naar wat bedrijven willen zien op cv’s van studenten en zocht zo een antwoord op vragen als ‘is een bestuursjaar belangrijker dan hoge cijfers?’. Uit het onderzoek blijkt dat nevenactiviteiten erg belangrijk zijn. Het kan dus lonen om een commissie of bestuursjaar te doen naast je bachelor. Bedrijven hechten relatief weinig waarde aan het studeertempo. Kortom, bepleit het platform: neem de tijd, haal goede cijfers en doe veel naast je studie, dan is het beoogde contract binnen handbereik.